Sir Goodwin was verantwoordelijk voor het debacle van de bank na de overname van ABN Amro, die de Britse overheid met een schuld van 30 miljard pond opzadelde. Dat doet ook vragen rijzen over de titel van Maurice Lippens, verantwoordelijk voor Fortis in hetzelfde dossier

"In België kan alleen de strafrechter als bijkomende straf voor zware misdrijven de adellijke titel ontnemen of het gebruik ervan tijdelijk schorsen", meldt Paul De Win, griffier bij de Raad van Adel. "De vordering gaat uit van het openbaar ministerie. Het is al gebeurd, denken we maar aan doodvonnissen uitgesproken tegen adellijke collaborateurs tijdens de repressie."

Ook in het Verenigd Koninkrijk werd de titel alleen ontnomen van veroordeelden of gevallen dictators. Maar Goodwin, en voor alle duidelijk ook Lippens, werden nooit veroordeeld. De 'ontriddering' van Fred the Shred gebeurde na een campagne van de Daily Mail. Het voorbije weekend klonk er protest tegen de van populisme beschuldigde regering door conservatieve partijdonoren, onder meer in de Sunday Times.

In 1998 kreeg Lippens van koning Albert II de erfelijke titel van graaf omdat hij met Fortis had gezorgd dat de grootste bank van het land, de Generale Bank, niet werd overgenomen door ABN Amro. De titel van baron heeft hij ooit geweigerd omdat familieleden al graaf waren. (H.B.)

Sir Goodwin was verantwoordelijk voor het debacle van de bank na de overname van ABN Amro, die de Britse overheid met een schuld van 30 miljard pond opzadelde. Dat doet ook vragen rijzen over de titel van Maurice Lippens, verantwoordelijk voor Fortis in hetzelfde dossier "In België kan alleen de strafrechter als bijkomende straf voor zware misdrijven de adellijke titel ontnemen of het gebruik ervan tijdelijk schorsen", meldt Paul De Win, griffier bij de Raad van Adel. "De vordering gaat uit van het openbaar ministerie. Het is al gebeurd, denken we maar aan doodvonnissen uitgesproken tegen adellijke collaborateurs tijdens de repressie." Ook in het Verenigd Koninkrijk werd de titel alleen ontnomen van veroordeelden of gevallen dictators. Maar Goodwin, en voor alle duidelijk ook Lippens, werden nooit veroordeeld. De 'ontriddering' van Fred the Shred gebeurde na een campagne van de Daily Mail. Het voorbije weekend klonk er protest tegen de van populisme beschuldigde regering door conservatieve partijdonoren, onder meer in de Sunday Times. In 1998 kreeg Lippens van koning Albert II de erfelijke titel van graaf omdat hij met Fortis had gezorgd dat de grootste bank van het land, de Generale Bank, niet werd overgenomen door ABN Amro. De titel van baron heeft hij ooit geweigerd omdat familieleden al graaf waren. (H.B.)