Ongeveer 500 bedrijven in Frankrijk zijn de voorbije maanden in gebreke gesteld wegens het niet naleven van de professionele gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Vijf van hen werden veroordeeld tot boetes.
Dat heeft Najat Vallaud-Belkacem, de Franse minister voor vrouwenrechten, bekendgemaakt, melden Franse media. 'Sinds enkele maanden zijn er 500 bedrijven in gebreke gesteld wegens het niet naleven van wettelijke verplichtingen inzake professionele gendergelijkheid', zei ze.

500 ingebrekestellingen

Bovendien werden vijf bedrijven financieel gestraft, 'met boetes van enkele duizenden euro's per maand die ze moeten betalen totdat ze in orde zijn met de wetsbepalingen', aldus Vallaud-Belkacem.

Voor de minister hangt er dankzij die sancties nu een zwaard van Damocles boven het hoofd van die ondernemingen. 'Dankzij die maatregel zenden bedrijven ons meer en meer het professioneel gelijkheidsplan: sinds januari zijn er meer dan 4.000 die het al gedaan hebben'.

De ondernemingen die de loongelijkheid niet naleven (via een akkoord met de sociale partners of via een actieplan) worden zwaarder gestraft sinds er in december 2012 een decreet uitgevaardigd werd dat boetes tot 1 procent van de loonstrook voorziet.

In Frankrijk wordt de gemiddelde loonkloof tussen mannen en vrouwen in de privésector op 27 procent geraamd. (KVDA/CB)

Ongeveer 500 bedrijven in Frankrijk zijn de voorbije maanden in gebreke gesteld wegens het niet naleven van de professionele gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Vijf van hen werden veroordeeld tot boetes. Dat heeft Najat Vallaud-Belkacem, de Franse minister voor vrouwenrechten, bekendgemaakt, melden Franse media. 'Sinds enkele maanden zijn er 500 bedrijven in gebreke gesteld wegens het niet naleven van wettelijke verplichtingen inzake professionele gendergelijkheid', zei ze. 500 ingebrekestellingen Bovendien werden vijf bedrijven financieel gestraft, 'met boetes van enkele duizenden euro's per maand die ze moeten betalen totdat ze in orde zijn met de wetsbepalingen', aldus Vallaud-Belkacem. Voor de minister hangt er dankzij die sancties nu een zwaard van Damocles boven het hoofd van die ondernemingen. 'Dankzij die maatregel zenden bedrijven ons meer en meer het professioneel gelijkheidsplan: sinds januari zijn er meer dan 4.000 die het al gedaan hebben'. De ondernemingen die de loongelijkheid niet naleven (via een akkoord met de sociale partners of via een actieplan) worden zwaarder gestraft sinds er in december 2012 een decreet uitgevaardigd werd dat boetes tot 1 procent van de loonstrook voorziet. In Frankrijk wordt de gemiddelde loonkloof tussen mannen en vrouwen in de privésector op 27 procent geraamd. (KVDA/CB)