Dat blijkt uit een lijst die vrijdag in het Belgisch Staatsblad is verschenen en waarover De Tijd bericht.

Ministers, parlementsleden, burgemeesters, schepenen, gemeenteraadsleden en topambtenaren moeten elk jaar een overzicht geven van hun mandaten en onder gesloten omslag hun vermogen aangeven bij het Rekenhof. Dit om belangenvermenging tegen te gaan.

Dit jaar vergaten 46 politici om die aangifte te doen. Onder hen enkele voormalige parlementsleden zoals Tanguy Veys (Vlaams Belang), Minneke De Ridder (N-VA), Jurgen Verstrepen (ex-LDD) en Katia della Faille (Open Vld). De rest zijn veelal lokale politici.

Verder vergaten 202 poltici hun mandatenlijst in te dienen. Ook hier gaat het veelal over lokale politici en geen nationale mandatarissen. Vaak hebben parlementsleden nog een betaald mandaat erbij. Zo is kamervoorzitter Siegried Bracke (N-VA) ook lid van de adviesraad van Telenet en lid van het bestuurscollege van de Universiteit Gent.

Kamerlid Patricia Ceysens (Open Vld) is ook bestuurder bij ThromboGenics en bij het Instituut voor Radio Elementen IRE.

Ook Vlaams parlementslid Rik Daems houdt er nog een reeks betaalde mandaten op na. In principe riskeren politici die hun mandatenlijst of vermogensaangifte niet indienen een strafrechtelijke vervolging door het parket.

Voor elke nalatigheid kan een geldboete worden geëist van 600 tot 6.000 euro. Maar in de praktijk worden bitter weinig zondaars vervolgd of beboet. (Belga/BO)

Dat blijkt uit een lijst die vrijdag in het Belgisch Staatsblad is verschenen en waarover De Tijd bericht. Ministers, parlementsleden, burgemeesters, schepenen, gemeenteraadsleden en topambtenaren moeten elk jaar een overzicht geven van hun mandaten en onder gesloten omslag hun vermogen aangeven bij het Rekenhof. Dit om belangenvermenging tegen te gaan. Dit jaar vergaten 46 politici om die aangifte te doen. Onder hen enkele voormalige parlementsleden zoals Tanguy Veys (Vlaams Belang), Minneke De Ridder (N-VA), Jurgen Verstrepen (ex-LDD) en Katia della Faille (Open Vld). De rest zijn veelal lokale politici. Verder vergaten 202 poltici hun mandatenlijst in te dienen. Ook hier gaat het veelal over lokale politici en geen nationale mandatarissen. Vaak hebben parlementsleden nog een betaald mandaat erbij. Zo is kamervoorzitter Siegried Bracke (N-VA) ook lid van de adviesraad van Telenet en lid van het bestuurscollege van de Universiteit Gent. Kamerlid Patricia Ceysens (Open Vld) is ook bestuurder bij ThromboGenics en bij het Instituut voor Radio Elementen IRE. Ook Vlaams parlementslid Rik Daems houdt er nog een reeks betaalde mandaten op na. In principe riskeren politici die hun mandatenlijst of vermogensaangifte niet indienen een strafrechtelijke vervolging door het parket. Voor elke nalatigheid kan een geldboete worden geëist van 600 tot 6.000 euro. Maar in de praktijk worden bitter weinig zondaars vervolgd of beboet. (Belga/BO)