Zwoegen op de mat

“Fitness? Dat doet niemand graag. Je traint in je eentje op een paar spieren en beult je af voor een duur abonnement.” Manu Matthijssens en Tom Craenhals zien een markt opdrogen en pakken in Antwerpen uit met het Amerikaanse alternatief CrossFit. Dat staat voor oefeningen in teamverband en voor het hele lichaam, op old school matten.

Springkoorden, rekkers, matten en gewichten. Een rek om je aan op te trekken en kettelbells of stalen bollen met een handvat, of roeitoestellen. Veel meer vind je niet terug in de CrossFit in de Slachthuislaan in Antwerpen die in september zijn deuren opent. België heeft dan zijn zesde CrossFit in drie jaar, na Leuven, Brussel en Namen. Dit fitnessmodel back to basics is een Amerikaans concept dat een miljoen aanhangers telt.

De vennoten Manu Matthijssens, die dit project opstart in het kader van een MBA-opleiding, en Tom Craenhals, licentiaat lichamelijke opvoeding, geloven in hun kansen. CrossFit biedt een alternatief voor de klassieke fitness, die volgens Matthijssens aan haar limieten zit.

“Het is een heel concurrentiële markt en de aankoop van de toestellen is een dure investering. Het probleem van de klassieke fitness is ook dat niemand dat eigenlijk graag doet. Veel mensen willen een strak en sterk lichaam, maar vinden het vervelend om te trainen. Fitnessen is in wezen saai, want je traint alleen en op een beperkte spierengroep. Hierdoor haken veel mensen af, waardoor de fitnesszaak op zoek moet naar nieuwe klanten. Ze heeft naast de grote vaste kosten ook een behoorlijk hoge cost of sales. De sector probeert klanten te binden met contracten die moeilijk opzegbaar zijn, wat leidt tot ontevredenheid en negatieve publiciteit voor de sector.”

Geïntegreerd

CrossFit haakt in op die zwakke plekken. “Hier train je altijd in groep en onder begeleiding”, legt Matthijssens uit. “Je meldt via de site wanneer je wil komen en wij zorgen op elk tijdstip voor genoeg coaches. De leden kunnen gerust van niveau verschillen, want de oefeningen blijven dezelfde, de ene traint met een zwaardere belasting dan de andere.”

CrossFit is gebaseerd op functioneel bewegen en gebruikt oefeningen en technieken uit het olympisch gewichtheffen, turnen en atletiek. “Daarbij zet je tegelijk zowat alle spieren van je lichaam in, zodat je je compleet ontwikkelt. We werken tegelijk op tien disciplines, waaronder weerstand, kracht, vermogen, uithouding, snelheid, coördinatie en behendigheid. Een complexe beweging als gewichtheffen bouwen we op via tussenoefeningen. Een typische CrossFit-training bestaat uit een opwarming, een technisch gedeelte en een ‘workout of the day’, die elke dag verschillend is. Het is een hoge-intensiteitstraining die nooit langer dan een uur duurt.”

Matthijssens en Craenhals hebben met CrossFit weinig vaste kosten. Het materiaal is lang niet zo duur (25.000 euro voor 250 leden) en omvangrijk. “We kunnen het zelfs meenemen op locatie. We zijn in onderhandeling met bedrijven om CrossFit in house aan te bieden en ook met de Onafhankelijke Mutualiteiten zijn we in gesprek over een mobiel project”, zegt Matthijssens. Intussen kan je in Antwerpen al zwoegen op ouderwetse matten. Een tienbeurtenkaart kost er 80 euro, de abonnementsformules zijn goedkoper, maar liggen nog niet vast.

JOHAN DE CROM

“Veel mensen willen een strak en sterk lichaam, maar vinden het vervelend om te trainen”

Manu Matthijsens, CrossFit

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content