Zweten bij het leven

Sommige mensen beginnen al te zweten bij het idee van de nakende zomer. Voor hen zijn er nu t-shirts die een fruitgeur afscheiden of antizweetsokken. En zo heeft Devan Chemicals & Engineering er nog wel een paar.

D evan Chemicals & Engineering bestaat 25 jaar, maar managing director Patrice Vandendaele en marketing manager Rudy De Keyzer hebben veel betere redenen om te feesten. Sinds ze het bedrijf tien jaar geleden van hun vaders overnamen, is het stevig gegroeid. Devan boekte in 1999 een omzet van 6 miljoen euro, in 2001 was die al gestegen tot 8,4 miljoen euro. Dit jaar verwachten de zaakvoerders een groei van 15%. 40% van de omzet komt uit de export.

“Sinds de generatiewissel heeft Devan zich vooral toegelegd op technisch textiel,” zegt De Keyzer. “We ontwerpen en verdelen producten die textiel beschermen, zoals brandvertragende producten.” Twee jaar geleden begon Devan met de verdeling van een product dat weefsels antimicrobieel maakt. Het beschermt het weefsel niet alleen tegen bacteriën en schimmels, die de oorzaak zijn van kwalijke geuren, maar vermijdt ook de afbraak van het textielmateriaal. Toepassingen zijn onder meer sokken en panty’s.

Devan werkt nu aan micro-inkapseling, een technologie die al geruime tijd bestaat in de papierindustrie. “Eigenlijk is micro-inkapseling een toepassing van intelligente kledij. In de microcapsules zitten geuren of andere functionaliteiten. Zo kan een t-shirt waarop een appel gedrukt staat, de geur van de vrucht afscheiden.” De matrassen- en de tapijtsector tonen alvast interesse. Door de technologie kunnen matrassen naar frisheid en netheid geuren, en tapijten geven een lekkere geur vrij telkens als iemand de kamer binnenstapt. Een andere toepassing is het beschermen van jachtkledij tegen insecten.

Bij Devan werken 25 mensen. Concurrentie is er genoeg, maar toch kan Devan optornen tegen kleppers als Bayer en BASF. De Keyzer: “Door de ontwikkeling van nieuwe technologieën kunnen we verschillende sectoren bestrijken. Daarnaast werken we nauw samen met onze klanten: we maken alles op maat.”

L.D. [{ssquf}]

Devan concentreert zich op technisch textiel – van brandvertragende producten via antizweetsokken tot fris geurende tapijten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content