Zweden is pensioenkampioen

© Getty Images

De Europese vereniging van spaarders en beleggers Better Finance publiceerde haar jaarlijks vergelijkende studie over de pensioenspaarproducten in Europa. Er zijn grote verschillen. In België brachten die tussen 2000 en 2020 1,9 tot 2,3 procent op in reële termen. De slechtste prestatie kwam van de Franse levensverzekeringen die jaarlijks gemiddeld een halve procent verloren. Het best presterende is het Zweedse staatspensioenfonds met een jaarlijks rendement van 7,8 procent.

De voornaamste reden voor die langdurige slechte prestatie van een groot deel van de producten is de inflatie. Momenteel is die hoog, maar zelfs de lage inflatie van de afgelopen twintig jaar heeft bij veel pensioenspaarders rendement weggevreten. Vooral omdat 56 procent van het Europese pensioenspaargeld belegd is in schuldinstrumenten of cash die heel erg vatbaar zijn voor inflatie.

Een andere reden voor de minder goede rendementen van pensioenproducten zijn de kosten. Slechts 4 van de 41 geanalyseerde pensioenspaarproducten doen het beter dan de markt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content