Zorgverlening zonder zorgen

© Getty Images/Hero Images

Het Antwerpse Senso2Me ontwikkelt technologie die zorgbehoevenden en zorgverleners ondersteunt. Sinds de opstart in 2015 verdubbelt de omzet jaar na jaar.

Wat is het belangrijkste product? “Dat is Vital, een combinatie van slimme sensoren, handige drukknoppen en een zorgapplicatie waardoor ouderen langer zelfstandig kunnen wonen”, zegt medeoprichter Alain Van Buyten. “De draadloze sensoren en mobiele alarmknoppen reageren als een ongewone situatie zich voordoet.”

Hoe is het idee ontstaan? “In 2013 deden Richard Kleihorst en ik aan de Universiteit Gent onderzoek naar betaalbare monitoring van ouderen in huis. Op basis daarvan ontwikkelden we een oplossing die aan de hedendaagse noden voldoet. Het idee werd uitgewerkt met een team van ingenieurs.”

Waar is het voornamelijk actief? “Senso2Me richt zich tot thuisgebruikers en professionelen. Dat kunnen onder meer zorgorganisaties, zorgverleners, mantelzorgers, zorgcentrales en groeperingen van zelfstandige verpleegkundigen zijn. We zijn vooral actief in Vlaanderen, maar er lopen ook al enkele projecten in het buitenland.”

Hoe gebeurt de financiering? “De eerste stappen zijn gedaan met eigen geld. De vijf partners brachten 415.000 euro samen. We kregen ook onderzoekssteun van het Vlaams innovatieagentschap Vlaio. Zodra we operationeel break-even draaiden, trad Zorgbedrijf Antwerpen mee in het kapitaal als strategische partner. Met het oog op de verdere industrialisatie en internationalisering bereiden we een nieuwe kapitaalronde voor.”

Uit wie bestaat het team? “Ons ontwikkelingsteam bestaat uit ingenieurs en ICT-professionals, aangevuld met freelance experts. Buiten de raad van bestuur hebben we ook een adviesraad van hoogleraren en praktijkmensen in de zorgsector. We kunnen rekenen op een uitgebreid ecosysteem van industriële partners en universiteiten.”

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen? “We willen een warme en betaalbare bijdrage leveren aan de zorg voor jong en oud. De aanvaarding van de technologie door de eindgebruiker is een belangrijke uitdaging. Als firstmover proberen we een voorsprong van twee jaar te behouden op copycats. We zetten volop in op smart design, innovatie en octrooien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content