Zorgen voor morgen

GOUD "De kwaliteit van goud wordt vooral bewezen in periodes van hoge volatiliteit." © GET

Institutionele beleggers maken zich het meest zorgen over de impact van geopolitieke gebeurtenissen op de financiële markten. Meer dan over een wereldwijde economische vertraging of een correctie op de obligatiemarkt.

Allianz Global Investors heeft voor het vijfde jaar zijn RiskMonitor-studie gepubliceerd. Dat rapport peilt naar de attitude van institutionele beleggers – waaronder beheerders van pensioenfondsen, overheidsfondsen, verzekeringsmaatschappijen en familyoffices – en brengt hun belangrijkste bezorgdheden voor de komende twaalf maanden in kaart. De enquête werd gehouden in de lente van 2017 bij 755 beleggers in Europa, de Verenigde Staten en de regio Azië-Stille Oceaan.

De belangrijkste conclusie is dat institutionele beleggers vooral ongerust zijn over de impact van geopolitieke gebeurtenissen. Zowel in Europa (45%) als wereldwijd (44%) staat dat risico op de eerste plaats. De vrees voor een wereldwijde economische vertraging staat op de tweede stek, gevolgd door het risico van een correctie van de obligatiemarkt door de stijging van de rente. “De Federal Reserve heeft de rente al tweemaal verhoogd sinds begin dit jaar, waardoor de vrees is gegroeid dat er nieuwe verhogingen volgen in de komende maanden”, stellen de auteurs van de studie.

In Europa zijn de institutionele beleggers ook beducht voor een beurscorrectie, veel meer dan in de andere regio’s. Meer dan negen op de tien Europese respondenten noemen zo’n correctie een risico voor de prestaties van hun portefeuilles in de komende twaalf maanden. Bijna de helft van de Europese institutionele beleggers is ook bekommerd over de stijging van de inflatie door het herstel van de oliekoersen. In 2016 was slechts één op de drie daar nog bang voor.

Financieel systeem

De bezorgdheid over het tegenpartijrisico is wel sterk gedaald, wat aantoont dat het vertrouwen in het financiële systeem zich sterk heeft hersteld. In 2015 vermeldde 20 procent van de respondenten dat risico, vandaag doet slechts 5 procent dat nog. “De nieuwe regelgeving heeft het geloof in de sterkte en de veerkracht van het financiële systeem hersteld”, onderstreept de studie van Allianz Global Investors. Ook risico’s die verband houden met de kredietmarkt en de stijging van de grondstoffenprijzen, zijn afgenomen tegenover 2016.

Institutionele beleggers zitten in de moeilijke positie dat ze goede prestaties moeten neerzetten en tegelijk moeten anticiperen op de risico’s om hun activa te beschermen. In Europa heeft 52 procent van de respondenten zijn winstvooruitzichten verlaagd voor de komende twaalf maanden. 65 procent zegt dat het steeds moeilijker wordt de doelstellingen te halen.

60 procent van de institutionele beleggers besteedt meer aandacht aan het beheer van de risico’s. Bovendien lijkt 50 procent bereid stijgingspotentieel in te ruilen om zich te beschermen tegen een extreme daling. Meer dan 60 procent is van mening dat het actieve beheer van de portefeuille belangrijk is om de komende maanden te overleven op de beurzen.

Actief beheer

“Terwijl passieve beleggingen (ETF’s) populair waren tijdens de lange hausse op de financiële markten, kan een onzeker klimaat leiden tot grotere kansen voor het actieve beheer. Indexfondsen worden veel harder getroffen door een drastische correctie op de markten”, stelt het rapport van Allianz Global Investors. De Europese institutionele beleggers zijn minder overtuigd van het nut van actieve fondsen. 45 procent is van mening dat de kosten ervan niet altijd gerechtvaardigd zijn.

Bij de technieken die worden gebruikt om het risico te verlagen, wordt diversificatie van de portefeuilles het vaakst genoemd, zowel tussen activaklassen (68% wereldwijd) als geografisch (66%). Maar de respondenten zijn er zich wel van bewust dat een spreiding niet verhindert dat de waarde van de portefeuilles afneemt na een algemene correctie.

Frédéric Dineur

“De nieuwe regelgeving heeft het geloof in de sterkte en de veerkracht van het financiële systeem hersteld”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content