Zonnepanelenpark op Abattoir in Anderlecht

De Belgische start-up Skysun legde op de Abattoir in Anderlecht het grootste stedelijke zonnepanelenpark van Europa aan, boven op de beschermde markthal uit de negentiende eeuw. Met meer dan 5800 zonnepanelen moet het dak van het gebouw elk jaar 1653 megawattuur produceren. Dat dekt het elektriciteitsverbruik van 700 gezinnen. “Het zinken dak van het beschermde monument was in de jaren tachtig vervangen door roofing”, zegt Léopold Coppieters, die Skysun oprichtte samen met Arthur Dawans. “Ons innovatieve systeem zorgde ervoor dat we weer konden aanknopen met de esthetiek van het vroegere zinken dak en er tegelijk een moderne fotovoltaïsche installatie in konden integreren.”

De zonnepaneleninstallatie werd gefinancierd door een crowdfunding. “Het is een innovatief project waarmee de burgers van de wijk kunnen participeren in de duurzame ontwikkeling van hun buurt”, zegt Thomas Dermine (PS), federaal staatssecretaris voor Relance.

Abattoir, geleid door Elke Tiebout, is actief in de Anderlechtse wijk Kuregem. Het is vooral bekend van de grote weekendmarkten en de slachthuizen. Abattoir ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot een ondernemersdorp dat sterk inzet op circulaire economie. Het doet dat onder meer door zijn daken te activeren.

Skysun, dat wordt ondersteund door AG Real Estate, hoopt met zijn technologie uit te zwermen over heel Europa. Het bedrijf identificeerde in Frankrijk, Nederland, Duitsland en Italië al bijna voor een half miljoen vierkante meter daken – vaak van markthallen waar het zijn technologie kan installeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content