Zonder poespas

Eenvoudige producten voor de basisverzorging van de huid, samengesteld volgens 100% natuurlijke formules: dat is de essentie van de Nederlandse laboratoria Hans Schreuder. Biodermal is een merk in volle expansie.

Aan de basis van het groeiende succes ligt het avontuur van een echtpaar met talenten die elkaar aanvullen. Hans Schreuder, doctor in de chemie, richtte in 1975 zijn laboratorium op. Met hart en ziel stortte hij zich op de ontwikkeling van producten die het biologisch evenwicht van de huid herstellen, zodat deze zelf de schadelijke invloeden van milieu en leeftijd kan trotseren. Hiervoor heeft hij geen gesofisticeerde apparatuur nodig. De grondstoffen haalt hij uit de natuur, en dan vooral uit substanties die geproduceerd worden door het organisme zelf, waarvan hij trouwens ook steeds meer nieuwe eigenschappen ontdekt. Schreuder heeft zelf een gevoelige huid en is bijgevolg een uitstekend proefkonijn. Vandaar ook zijn voortdurende zorg om producten samen te stellen met een hoge tolerantie.

De crème P-CL-E is het paradepaardje in de gamma van Biodermal. Deze crème voor de dagelijkse verzorging van het gelaat is samengesteld op basis van placenta-extract zonder hormoon (P), oplosbaar collageen dat de hydratering regelt (CL) en vitamine E tegen de nadelige effecten van het licht (E). In het gebruik bleek de crème nog heel wat andere goede eigenschappen te hebben: ze biedt een oplossing voor diverse huidproblemen (littekens, brandwonden, ecchymosis, acné…). Voor mannen is het een uitstekende verzorging na het scheren.

Deze ster van de gamma wordt omringd door een veertigtal producten (voor gezicht, lichaam, bad, haren), zonder overbodige poespas en met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Opvallend is de lijn van zonneproducten, gebaseerd op een progressieve werking tegenover de UV-stralen. Ook voor deze producten worden uitsluitend natuurlijke grondstoffen gebruikt.

Marketing,

communicatie, commerciële feeling: cherchez la femme! Alles is begonnen met Irène Schreuder. De ervaring die ze opdeed in het pr-bureau dat ze voor haar huwelijk leidde, stelt ze sinds 1982 ten dienste van het merk. Dankzij dit professionalisme kan het bedrijf vanuit zijn bescheiden dimensies tegen een snel tempo groeien. In 1985 wordt ze directeur, en sindsdien versnelt het groeiritme nog. De gebouwen worden groter en het concept Biodermal overschrijdt de grenzen.

Deze vrouw met evenveel charme als vakkennis ontvangt in 1993 de prijs Veuve Cliquot als Vrouw van het Jaar, gekozen uit 53 genomineerden. Nu, op 48-jarige leeftijd, neemt ze het Belgische bedrijf Galenco over.

Galenco werd in 1964 opgericht onder impuls van een groep dermatologen en apothekers. Het bedrijf werkt als een zeer soepele entiteit en geniet bovendien de steun en de infrastructuur van de internationale groep Nutricia. Het heeft vernieuwende producten ontwikkeld, vooral in de dermo-farmaceutische sector.

De synergie tussen Biodermal en Galenco is niet verwonderlijk: de profielen van deze twee bedrijven, die sinds oktober 1998 onder hetzelfde vaandel verenigd zijn, vullen elkaar aan en vormen een uitstekende basis om hun respectieve groeistrategieën uit te bouwen. Samen realiseren ze een omzet van 800 miljoen frank. Voor Irène Schreuder is het een uitdaging de kaap van één miljard te overschrijden en de export verder uit te breiden.

Zijzelf en haar echtgenoot pendelen voortaan tussen het Nederlandse Baarn (Utrecht) en Paal (Belgisch Limburg). Hij moet hier de productielijn opzetten in de lokalen van Galenco; zij wil het Belgische bedrijf vleugels geven door zich bezig te houden met marketing en communicatie.

De stress doet geen afbreuk aan het charisma van deze leidinggevende dame, die zeer vrouwelijk is gebleven. Elegantie en levensvreugde maken haar tot een perfecte gastvrouw. Het echtpaar Schreuder heeft geen erfgenamen; zij beschouwen hun medewerkers als hun kinderen, en stellen dan ook alles in het werk om hun een stabiele en zinvolle baan te bieden.

SUZANNE LAMBERTS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content