ZON OP DAK

Eric Pompen Eric Pompen is redacteur van Moneytalk

Reynaers Aluminium heeft eind 2007, op zijn nieuwe distributiecentrum, ‘s lands grootste zonnecentrale op dak. Het jonge Sunelpo uit Sint-Amands bouwt de centrale.

“Deze investering van drie miljoen euro past volledig in onze filosofie van maatschappelijk verantwoord ondernemen,” zegt Martine Reynaers, CEO van Reynaers Aluminium. “Naast de ontwikkeling van duurzame bouwoplossingen beschouwen we het als onze plicht om actief mee te werken aan de realisatie van de Kyotodoelstellingen. De installatie bespaart 278 ton CO2 per jaar. In het raam van ons milieubeleid trachten we voortdurend het energieverbruik te verminderen. Na de zomer organiseren we een wedstrijd onder het personeel. Het team met de laagste ecologische voetafdruk wint een prijs.”

Reynaers Aluminium gaf, na een marktstudie, de opdracht aan Sunelpo uit Sint-Amands, pas sinds juni 2006 op de markt. Toch wist dit familiebedrijf van de gebroeders Guido (54) en Vic (47) Brusselmans – tevens eigenaars van Brusselmans Elektro – op een jaar tijd al een mooie reputatie uit te bouwen. Zo plaatste de onderneming een installatie van 45.000 kW/h bij Boss Paints. Momenteel staan voor meer dan 10MW aanvragen in het orderboek.

“Zonne-energie is niet nieuw voor ons,” bevestigt Ivo Van Vaerenbergh, voormalig topman van de Vlaamse Milieu Holding (VMH) en sinds 1992 extern bestuurder van Reynaers Aluminium: “We integreren zonnepanelen al geruime tijd in onze geveltechnologie. Bovendien werkt Sunelpo met cellen van Photovoltech – een spin-off van Imec uit Leuven, waar ik als voorzitter van Sustainable Energy Ventures indertijd nog mee aan de basis lag. We geven de voorkeur aan binnenlandse kwaliteit boven de Chinese panelen, die de buitenlandse concurrentie aanbiedt. Ook doet de onderneming een beroep op de Nederlandse gevelconstructeur Oskomera, een belangrijke klant van Reynaers.”

PV is in

In 1952 richtte Maurice Brusselmans, samen met zijn broer Albert, een elektriciteitszaak – inclusief winkel – in Sint-Amands op. Vijftien jaar later ging ieder zijn eigen weg. Albert bleef actief in het centrum van het dorp, terwijl Maurice zich aan de rand vestigde om industriële klanten te bedienen. Maar hij was een nierpatiënt en stierf al in 1974.

Zo zag de oudste zoon Guido – een pas afgestudeerde ingenieur elektronica – zich genoodzaakt het roer op 21-jarige leeftijd over te nemen. Zeven jaar later stapte zijn broer Vic, een specialist in elektromechanica, mee in de zaak. Toen in 2003 de energiemarkt vrij kwam, richtten de gebroeders een calcenter B-Call op, om voor Electrabel en andere elektriciteitsmaatschappijen aan klantenwerving te doen. Twee jaar later verhuisden ze naar een nieuwbouw op het industrieterrein ‘Hemelrijken’, waar een beweegbaar zonnepaneel van 2,2 kW voor de deur (Sunelpo) staat. Vandaag realiseert de groep met 20 medewerkers, een geconsolideerde omzet van 3,1 miljoen euro

Maar hoe komen deze neringdoeners uit Klein-Brabant in de wereld van hernieuwbare energie terecht? “Een logische evolutie,” legt Guido Brusselmans uit met een spervuur van voorbeelden, tekeningen en termen. “Als echte technici in hart en nieren, volgden we regelmatig cursus bij de grote spelers, om op de hoogte te blijven van de technologische evolutie in onze sector. Zo trokken we regelmatig naar München, waar het hoofdkwartier van Siemens – een producent van de omvormers voor hernieuwbare energie – gevestigd is. Begin deze eeuw viel het ons op dat daar zonnepanelen als paddestoelen uit de grond schoten. Toen vroegen we ons af of dit geen mooie diversificatie voor onze activiteiten in Vlaanderen zou zijn. Wat als een gek idee begon, groeide uit tot een ware passie. Vandaag verslinden we alle literatuur over alternatieve energie.”

PV is in, vooral bij onze noorderburen. Vic Brusselmans: “Onze Duitse collega’s installeren elk jaar zonnepanelen met een totaal vermogen van 600 à 800 MW. Dit komt neer op een kerncentrale van het type Doel I & II. Sinds begin deze eeuw subsidieert ons land ook CO2-vrije productiemethodes. Wie elektriciteit uit zonnecellen opwekt, krijgt gedurende 20 jaar 0,45 euro per kWh aan groene stroomcertificaten. Daar komen bovenop een substantiële ecologiepremie en een belastingvermindering. Zo recupereert elk bedrijf of particulier gemiddeld binnen een decennium zijn investering. Jammer genoeg heeft de regering de subsidieregeling voor ondernemingen aangepast (zie kader: Rechtsonzekerheid). Voortaan wordt de premie nog enkel via een wedstrijdsysteem toegekend.”

Gelukkig heeft Reynaers Aluminium al voor de einddatum van de vorige regeling – een subsidie van 35 % voor 70 % van de kostprijs – een dossier ingediend. Het bedrijf rekent dan ook op een overheidssteun van 700.000 euro. Reynaers: “Maar zelfs als de staat onze subsidie achteraf niet betaalt, gaat het project toch door. De raad van bestuur heeft zijn goedkeuring gegeven, ongeacht de beslissing van de administratie.”

Toekomst is groen

Toen België besloot uit de kernenergie te stappen en de Vlaamse regering fotovoltaïsche zonnepanelen begon te steunen, was de kogel snel door de kerk. Nu drijft Sunelpo op de gunstige wind van Al Gores film ‘An unconvenient truth’. Ondanks het beperkt kapitaal van het familiebedrijf – amper 50.000 euro – vormt de financiering van de dure projecten geen probleem. Naast de voorschotten van de klanten, kan de onderneming een beroep doen op de diensten van een anonieme ‘venture capitalist’ en de kredieten van huisbankier KBC. Guido Brusselmans: “Als je op alle bedrijven in ons land fotovoltaïsche cellen plaatst, realiseer je in één klap 30 % van onze Kyotodoelstelling, een vermindering van de CO2-uitstoot met 7,5 % tegen 2012.”

Ondertussen hebben onze noorderburen hun subsidiesysteem voor zonne-energie afgebouwd wegens bezuinigingsmaatregelen. Hierdoor overspoelen Nederlandse bedrijven – zoals Ecostream en Natec – de Belgische markt. “Maar concurrentie is goed,” zegt Vic Brusselmans. “Zo verdwijnen de cowboys van de markt. Onze troef is dat we beschikken over eigen ingenieurs en technici. Maar de toekomst ligt in de combinatie van zonne-energie en waterstof. Als je de hernieuwbare energie op een economisch én ecologisch verantwoorde manier kunt produceren, is de cirkel rond. Dan kunnen we de hele aardbol laten draaien op de zon.”

Eric Pompen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content