Zomer van Antwerpen 2003

Zomer van Antwerpen: van 30 juni tot en met 31 augustus op meer dan 50 locaties in Antwerpen.

Info op www.zva.be.

Reservaties op tel. 03 226 22 75. Voor een aantal voorstellingen kan niet gereserveerd worden.

Elke zomer opnieuw is er een ware volkstoeloop voor Zomer van Antwerpen, het stadsfestival dat in het kielzog van Antwerpen ’93 Culturele Hoofdstad van Europa boven de doopvont werd gehouden.

De verwezenlijkingen van Zomer van Antwerpen op die negen jaar tijd zijn niet gering. Het festival blies nieuw leven in de Antwerpse zomers, onder meer door de wijken in te trekken. Artistiek gezien, was Zomer van Antwerpen mee bepalend voor de introductie van het populaire Franse circustheater in België en slechtte een aantal wallen tussen de zogenaamd ‘hoge’ en ‘lage’ theatercultuur in Vlaanderen, onder meer door jonge gesubsidieerde groepen als het MartHA! tentatief en de Onderneming ertoe te stimuleren in openlucht te spelen.

Het succes van Zomer van Antwerpen is ook dit jaar, twee weken voor het begin, al een feit. Nu al zijn enkele voorstellingen uitverkocht, onder meer van de Franse circustheaters Le Cirque de la Licorne en Compagnie Boktor, alsook van de Vlaamse gezelschappen de Onderneming, Muziektheater Transparant en SKaGeN. Nog wel toegankelijk zijn onder meer ‘Cyrk 13’, een voorstelling gemaakt door studenten van de nationale Franse circusschool in samenwerking met de gerenommeerde choreograaf Philippe Decouflé; ‘Gotf!’, een onemanmusical door auteur, acteur en muzikant Geert Hautekiet; en de verschillende afleveringen van ‘Bal Moderne’, een dansinitiatief dat het publiek ertoe aanzet zélf zijn beste beentje voor te zetten.

Zestig à zeventig procent van de tickets voor Zomer van Antwerpen worden niet vooraf aan de man gebracht. Ook laatkomers kunnen dus nog een en ander beleven: ‘Colourscape’ bijvoorbeeld, een kleurenlabyrint met honderd verschillende kamers waarin evenzoveel personen tegelijk kunnen ronddwalen, of ‘Hollywood aan de Schelde’, een tentoonstelling met filmprojecties in de heropende Cinema Roma rond het thema ‘Antwerpen als filmstad’.

Gratis toegankelijk zijn onder meer ‘Muziek in de Wijk’ op verschillende Antwerpse pleintjes en de ‘Nacht van de Musea’. Ook het origineelste project van deze festivaleditie is sowieso gratis: op de Scheldekaai op het Zuid staat een tribune opgesteld die elke avond uitzicht biedt op ‘de zonsondergang’ ofte ‘de mooiste show op aarde’, zoals het festival het aankondigt.

P. Anthonissen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content