Zoek de achterblijvers

Sinds het dieptepunt in 2009 zijn Belgische aandelen met gemiddeld 200 procent gestegen. Maar niet alle waarden hebben zo’n dolle rit achter de rug. Een aantal achterblijvers is opnieuw in het vizier van beleggers gekomen.

De Europese Stoxx 600 is de afgelopen zes jaar met bijna 150 procent gestegen. De index noteert tegen bijna 17 keer de verwachte winst voor 2015. Dat is een record: de afgelopen tien jaar noteerden Europese aandelen gemiddeld tegen minder dan 12 keer de verwachte winst voor de twaalf volgende maanden. Daardoor zijn beleggers op zoek gegaan naar achtergebleven waarden en sectoren, in de hoop nog enkele mooie investeringskansen te vinden.

Telecom

Een van de eerste sectoren die opnieuw tot leven is gekomen, is de telecomsector. Dat is onder meer te danken aan de golf van fusies en overnames op de Duitse, Britse en Ierse markt van de mobiele telefonie. Het Franse kabelbedrijf Altice en de Britse aanbieder van mobiele telefonie Vodafone smolten samen. Die consolidatie heeft een herwaardering van de sector op gang gebracht. Orange en KPN hebben sinds maart 2009 het minst gepresteerd, maar de koers van hun aandeel is al verdubbeld sinds de zomer van 2013. In België zijn ook Belgacom en Mobistar verdubbeld in waarde.

Toch is het volgens de recentste vooruitzichten te vroeg om victorie te kraaien. De operatoren verwachten over het algemeen dat hun resultaten in 2015 stabiliseren. Belgacom biedt de aantrekkelijkste ratio’s, met een nettodividendrendement van 3,3 procent (jaarlijks dividend van 1,50 euro) en een koers-winstverhouding van iets minder dan 17. Dat is al vrij duur, gezien de minder gunstige vooruitzichten voor de winstevolutie.

Nutsbedrijven

In tegenstelling tot de telecombedrijven hebben de elektriciteitsproducenten de situatie niet kunnen rechttrekken. Dat is vooral te wijten aan de elektriciteitsprijs, die al jaren onder druk staat. De groei van de hernieuwbare energie stuit op een lagere vraag door de zwakkere economie. Dat de basisprijs van elektriciteit is gedaald, is niet te merken op de facturen van de consumenten en de industrie. Dat is een gevolg van de gestegen transmissie- en distributiekosten en van heffingen, onder meer om de subsidies voor hernieuwbare energie te financieren.

Door de sombere conjunctuur in Europa blijven de vooruitzichten voor de sector onzeker. Dat de overheden elektriciteitsreserves aanleggen, geeft de bedrijven de kans extra inkomsten te generen uit gascentrales, die voor het overige weinig worden gebruikt. De forse daling van de olie- en de gasprijs doorkruist die plannen.

Op korte termijn lijkt een herwaardering van de nutsbedrijven daarom weinig waarschijnlijk.

Zuid-Europese banken

Veel Zuid-Europese financiële instellingen hebben zwak gepresteerd sinds maart 2009. Die aandelen blijven extreem speculatief in een context waarin de nettorentemarges van de banken (het verschil tussen de kosten van financieringen en de intresten op leningen) onder druk staan.

ArcelorMittal

Onder de Europese reuzen heeft vooral ArcelorMittal de afgelopen jaren forse klappen gekregen. De grootste staalgroep ter wereld lijdt onder de zwakke vraag naar staal in Europa, wat de prijzen aantast. ArcelorMittal heeft ook sterk ingezet op de productie van ijzererts, waarvan de prijs in 2014 met de helft is gekelderd. Beleggen in het aandeel is inzetten op het herstel van de Europese economie, aangezien de consumptie en de staalprijs zeer cyclisch blijven.

TNT Express

Een andere belangrijke waarde op Euronext Amsterdam, TNT Express, heeft zijn fusie met UPS in 2013 noodgedwongen moeten afblazen. De koerierdienst werd zo opnieuw geconfronteerd met de sombere Europese economie en zijn gebrek aan kritische omvang op enkele andere belangrijke markten. In China heeft het zijn activiteiten verkocht. TNT Express heeft een nieuwe grootschalige herstructurering doorgevoerd. De beleggers en de analisten lijken te wachten op tastbare resultaten voordat ze zich positioneren.

4Energy en Abo-Group

De twee slechtste prestaties op Euronext Brussel in de afgelopen zes jaar zijn van bedrijven die actief zijn in de behandeling van biomassa. De herstelmogelijkheden lijken beperkt. 4Energy groeit niet meer en ziet de elektriciteitsprijs dalen. De baas van Abo-Group verkoopt beetje bij beetje aandelen van het bedrijf in ruil voor kapitaal. Abo-Group is het voormalige Thenergo, dat werd overgenomen als beursschelp.

Fountain

Fountain, de koffiespecialist voor bedrijven, heeft de voorbije jaren magere resultaten neergezet. Het heeft met de banken opnieuw moeten heronderhandelen over zijn leningen, en dat terwijl de controle over het bedrijf leek op een regelrechte soap. Het heeft ook een nieuw strategisch plan, Kaffa, doorgevoerd. Als het slaagt, kan het herstelpotentieel aanzienlijk zijn, gezien de zeer lage beurskapitalisatie van het bedrijf (7 miljoen euro). Op dit moment is het nog te vroeg om in het aandeel te stappen. Het is wellicht beter te wachten tot de jaarcijfers van 2014 eind maart worden bekendgemaakt.

TiGenix

TiGenix beleefde een topjaar in 2009. De Europese autoriteiten gaven hun goedkeuring voor ChondroCelect, de eerste celtherapie die werd gecommercialiseerd in Europa. Maar een jaar later wees de Amerikaanse FDA die behandeling voor kraakbeenherstel in de knie af. De omzet stelde daarna teleur in Europa, omdat de behandeling in heel wat landen niet werd terugbetaald door de sociale zekerheid. TiGenix heeft Cellerix overgenomen, om de hand te leggen op zijn portefeuille van experimentele behandelingen als CX601 (fase III tegen perianale fistels) en Cx611 (fase II tegen polyartritis en fase I tegen sepsis). Die twee programma’s moeten deze zomer belangrijke resultaten opleveren. Ofwel krijgt TiGenix de wind in de zeilen, ofwel wordt het een strop.

Banimmo

Dat de vastgoedmaatschappij Banimmo (-33 % sinds 9 maart 2009) tot de slechtst presterende aandelen behoort, is misschien verrassend. De financiële situatie van Banimmo is gespannen. De analisten van Petercam vinden dat er op korte termijn weinig consistentie zit in de vooruitzichten. Maar ze geven ook toe dat er mooie kansen zijn in Frankrijk en in België.

Het aandeel biedt een korting van bijna 20 procent tegenover de boekwaarde. De koers kan weer stijgen als Banimmo — zoals het onlangs heeft aangekondigd — in 2016 opnieuw een dividend uitkeert voor het jaar 2015. De kwartaalcijfers moeten daar half mei meer duidelijkheid in brengen.

CÉDRIC BOITTE

De consolidatie in de telecomsector heeft een herwaardering op gang gebracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content