Zo goudgeel als tomatenwijn

Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

De Belg Pascal Miche wil de wereld veroveren met Omerto, een aperitiefwijn van tomaten. De tomatenwijn is al een succes in Canada. Er is vraag uit 63 landen, maar uitvoeren mag voorlopig niet.

Met een oud familierecept naar Canada

Pascal Miche lanceerde zijn tomatenwijn Omerto op 29 juni 2011 in Canada, maar het recept werd al in 1938 in België bedacht. Dat jaar had de overgrootvader van Miche in de streek rond La Louvière een enorme tomatenoogst. Hij vond een manier om van de overtollige tomaten wijn te maken. Het geheime recept bleef in de familie tot Pascal Miche, die in België als slager werkte, voor een zakenreis naar Canada trok en er mensen ontmoette die hem ertoe aanzetten het product te commercialiseren.

Omerta over Omerto

De Canadese overheid deed niet alleen moeilijk over de productie van alcohol uit groente, ze wilde ook het recept van de tomatenwijn kennen. Miche weigerde dat vrij te geven, want dan zou hij meteen zijn concurrentieel voordeel verliezen. “Ik ben al drie keer benaderd om te worden overgenomen – wellicht om achter het recept te komen – maar ik sla zo’n aanbod telkens af.”

De vastberadenheid van Miche blijkt ook uit de merknaam die hij zijn wijn heeft gegeven. De naam Omerto verwijst naar zijn overgrootvader, die Omer heette, en naar de omerta, de zwijgplicht van de maffia. Pascal Miche is vastbesloten zijn recept niet te verklappen en zijn bedrijf niet te verkopen.

Elk jaar opnieuw tomaten planten

In het rode logo van Omerto valt gemakkelijk een tomaat te herkennen. Op dit moment heeft Le Domaine de la Vallée du Bras 5 hectare met 6200 tomatenplanten. Een plant levert gemiddeld 4,5 kilo tomaten op. Elk jaar moet de wijnboer wel nieuwe tomaten planten. Miche onderzoekt nu hoe hij zijn domein kan uitbreiden.

Goudkleurig, zonder tomatensmaak

Het proces om wijn te maken uit tomaten is hetzelfde als bij druiven. In zijn Domaine de la Vallée du Bras in Charlevoix (Québec) produceert Pascal Miche twee Omerto-wijnen: een droge en een zachte aperitiefwijn. Beide biowijnen bevatten 18 procent alcohol. Een fles van 0,75 liter kost 34,14 Canadese dollar (26,5 euro). De twee Omerto-wijnen, die goudkleurig zijn, smaken niet naar wijn en ook niet naar tomaten. “Je kunt de smaak eerder vergelijken met die van witte porto of pineau des Charentes”, zegt Miche.

De wereld veroveren

Achteraf bekeken had de lijdensweg om een vergunning te verkrijgen ook een voordeel: de Canadese media besteedden veel aandacht aan de plannen van Miche, zodat de tomatenwijn in Québec al bekend was nog voordat hij op de markt kwam. Nu bezoekt Miche vooral beurzen om zijn wijn aan te prijzen. Buiten Canada is de wijn nog onbekend bij het grote publiek. Pas vanaf 2014 zou Miche zijn product mogen uitvoeren.

Tomaten zijn fruit

Pascal Miche vroeg op 11 maart 2001 bij de Régie des Alcools in Canada een vergunning aan om zijn tomatenwijn op de markt te mogen brengen. Maar het is in dat land verboden alcohol te maken uit groente. Het heeft tien jaar bureaucratische strijd gevergd voordat de Belg erin slaagde een vergunning los te krijgen. De Régie ging overstag nadat Miche een studie had gemaakt over tomaten die terugging tot vijftiende-eeuwse variëteiten uit Peru. “Tomaten zijn fruit”, beweert hij stellig. “Alle vruchten die uit bloemen groeien en zaadjes hebben, zijn fruit. Komkommers zijn bijvoorbeeld ook fruit.”

BENNY DEBRUYNE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content