ZNA boekt eerste winst

Het Antwerpse fusieziekenhuis ZNA klom het voorbije jaar uit de rode cijfers. ZNA ontstond begin 2004 als koepel boven de voormalige Antwerpse OCMW-ziekenhuizen en is de grootste ziekenhuisgroep van België. Het fusieziekenhuis realiseerde vorig jaar een winst van 2,3 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog een verlies van 4,5 miljoen. Voor 2009 wordt gemikt op 4 miljoen euro winst. In 2004 boekte ZNA nog ruim 17 miljoen euro verlies.

Hoewel de eerste winst met taart werd gevierd, hoedt de ZNA-top zich voor overdreven enthousiasme. “We zijn er nog niet”, waarschuwt CFO Nathasja Van Bael. “Als we een echt gezonde situatie willen, moeten we de winst verhogen want er staan gigantische bouwwerken op stapel waarvoor heel veel geld nodig is.”

Volgende maand beslist ZNA met welke consortia het over de bouw van een nieuw ziekenhuis zal onderhandelen. De kostprijs wordt geraamd op 125 miljoen euro. Die bouwkosten worden grotendeels door de overheid gedragen, tenminste als ZNA aantoont dat het financieel gezond is. Bovendien zijn de toelagen begrensd, zodat ZNA extra financiering zelf moet betalen.

De opbrengsten dikten met bijna 7 procent aan tot 544,2 miljoen. Die opbrengsten komen vooral uit het budget van Volksgezondheid. Daarnaast brachten artsenhonoraria ruim 5 procent meer op en stegen de apotheekinkomsten met 12 procent. De kosten namen echter ook toe, met 6 procent tot 511,8 miljoen euro. Vooral de personeelskosten wogen zwaar door als gevolg van de index- en baremasprongen.

ZNA realiseerde in 2008 wel stevige besparingen in ICT en op uitgaven voor consultancy en advocaten. “En dit jaar zetten we die trend voort. Er zijn nog mogelijkheden in ondersteunende diensten, onder meer in de apotheek”, zegt Van Bael.

ZNA, dat 6375 werknemers telt, moest echter de plannen voor een dochteronderneming voor onderhouds- en cateringpersoneel na vakbondsprotest definitief opbergen. “Een streep door de rekening”, geeft CEO Bruno Holthof toe. “Maar voor de betrokkenheid en sociale rust is het een verbetering.”

Het schoonmaakpersoneel wordt op de ZNA-loonlijst gezet en de maaltijden worden bereid door Sodexho, maar geleverd door ZNA-personeel. ZNA start trouwens in het najaar, als eerste ziekenhuis in Europa, met een roomservice, waarbij de patiënt op elk moment van de dag zijn maaltijd à la carte kan bestellen. Enkele proefprojecten, onder meer in de kankerafdeling, verliepen positief.

Be.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content