Zijn tijd vooruit

PETE DYE "Zijn visie veranderde de golfsport."

Vorige week is Pete Dye op 94-jarige leeftijd overleden. Hij creëerde in zijn carrière heel wat adembenemende golfparcours, zoals de championshipcourses van Kiawah’s Island (Ocean) in South Carolina, de Casa de Campo (Teeth of the Dog) op de Dominicaanse Republiek en de TPC Sawgrass in Florida. Dye, die bij de amateurs een leuke carrière bij elkaar speelde, voerde als architect van parcours een heel andere stijl in: zijn terreinen waren veel spectaculairder en moeilijker. De grote golffamilie bracht hem dan ook hulde, toen het nieuws van zijn overlijden bekend raakte. “Zijn visie veranderde de golfsport en gaf me inspiratie toen ik zelf als architect aan de slag ging”, reageerde Jack Nicklaus. “De manier waarop hij heel instinctief een terrein transformeerde, was uitzonderlijk”, zei Tiger Woods.

De mythische zeventiende hole van de TPC Sawgrass is typerend voor de aanpak van Pete Dye. Iedere golfer kent de kleine par 3 van amper 120 meter, waarvan de green als confetti over een indrukwekkend schiereiland is verspreid. Ieder jaar tijdens het Players Championship is die hole voor het publiek een absoluut hoogtepunt, ook op televisie, vooral door de vele ballen die in het water belanden. “Golf is niet altijd een rechtvaardige sport”, zei Pete Dye soms. “Waarom zou je dan een parcours aanleggen dat niet verraderlijk is?”

TPC Sawgrass, die op moerasland werd aangelegd, is in zijn totaliteit wellicht niet de beste creatie van de Amerikaanse architect. Maar het is wel met voorsprong de meest tot de verbeelding sprekende. Het terrein is niet alleen lang en gecompliceerd, maar zit ook vol valkuilen. En dan is er nog het concept met een stadion rond de greens, alsof het om een arena of een theater gaat. Dye was daarmee zijn tijd vooruit, met grote inventiviteit: hij tekende zijn parcours zoals een impressionistische schilder zijn doeken schilderde.

Alles bij elkaar tekende hij een honderdtal golfbanen, niet alleen private maar ook publieke, en altijd waren ze van een even hoog niveau. De volgende editie van de Ryder Cup, in september, wordt trouwens gespeeld op een van zijn meesterwerken: de Whisling Straits, een championshipcourse met meer dan duizend bunkers. De finishing hole, een par 4 van 480 meter die Dyeabolical is genoemd, is een van de moeilijkste ter wereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content