Zijn investeerders haaien?

Muriel Uytterhaegen

Ik kreeg die vraag onlangs op de jaarlijkse Vlerick Mergers, Acquisitions & Buyouts Conference. De perceptie leeft nog altijd dat investeerders snel geldgewin zoeken en dat ze binnenhalen gelijkstaat aan verlies aan controle. Er zijn nogal wat misvattingen en valkuilen bij ondernemers als het over investeerders gaat. Graag neem ik u mee in mijn dagelijkse praktijk, om die misvattingen hopelijk voor een stuk uit de wereld te helpen. Hoe kan ik dat beter doen dan aan de hand van een concreet bedrijf, Pit&Pit, waar We are Jane onlangs is ingestapt.

Dorien en Niels hebben Pit&Pit meer dan tien jaar geleden opgericht. Wat begon als een droom om iedereen te laten genieten van krachtige en smaakvolle voeding, is uitgegroeid tot de grootste e-commercespeler voor zuivere en volwaardige voeding in België en Nederland. Hun passie is echter de uitwerking van nieuwe concepten, de creatie van bedrijven, eerder dan te blijven bouwen aan de groei. Zo kwamen ze tot het besluit het bedrijf volledig te verkopen. Ze zochten een partner om de groei duurzaam voort te zetten en het team te versterken. We are Jane was in the running als een van de mogelijke investeerders.

Uiteraard willen wij dat het bedrijf zijn groeiplannen realiseert, zodat we onze participatie op termijn met rendement kunnen verkopen. Daar zijn we als investeerder mee verantwoordelijk voor.

We are Jane kocht 80 procent van het bedrijf. We overtuigden Dorien en Niels om niet alles te verkopen, maar nog deels aan boord te blijven. Het was voor ons cruciaal dat zij een deel van het aandeelhouderschap behielden, omdat zij een belangrijk klankbord blijven voor de toekomst. “Zo hoort het niet, jullie nemen het bedrijf af van de ondernemers”, las ik als commentaar op onze investering. Het tegendeel is dus waar, we luisteren ook naar de wensen van de ondernemers. Niet alle transacties zijn bovendien buy-outs. Soms zijn ondernemers op zoek naar extra kapitaal en dan nemen we ook minderheidsparticipaties.

Daarnaast betrekken wij bij elke investering ook het management in het aandeelhouderschap van de nieuwe structuur. We zetten het kapitaal ook open voor het management en de medewerkers. Waarom? Inclusiviteit is cruciaal. Zonder team geen onderneming en dus per definitie ook geen aandeelhouderswaarde.

De instap van een externe investeerder heeft een grote impact en is dan ook geen onbezonnen stap. Met Dorien en Niels werden onderlinge afspraken gemaakt in een aandeelhoudersovereenkomst. We are Jane werd lid van de raad van bestuur, zodat we samen kunnen bouwen aan groei. Het is een vorm van cocreatie, waarbij we ook externe, onafhankelijke bestuurders betrekken.

Uiteraard willen wij dat het bedrijf zijn groeiplannen realiseert, zodat we onze participatie op termijn met rendement kunnen verkopen. Maar groei komt niet vanzelf. Daar zijn we als investeerder mee verantwoordelijk voor, samen met het hele team. Laten ons eerlijk zijn, pas als We are Jane voldoende rendement haalt, kunnen we succesvol zijn, zoals elk fonds. Maar naast rendement staan ook mensen, impact en duurzame groei centraal.

Nee, investeerders zijn geen haaien. Wel is het belangrijk om je due diligence te doen als ondernemer. Bepaal met welk type investeerder je in zee wilt gaan en welke toegevoegde waarde hij of zij kan bieden. Vertrouwen is de basis van een goede samenwerking, maar daarnaast is het van cruciaal belang dat je dezelfde visie deelt, dat de neuzen in dezelfde richting staan. Uiteindelijk ben je op zoek naar een partner, die naast geld ook expertise en ervaring aan boord brengt om jouw groeiambitie te realiseren.

De auteur is een van de drie oprichters van We are Jane, een investeringsfonds van en voor ondernemende vrouwen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content