Zij creëert werk op maat in een buurtdienst

Nadja Vananroye leidt al tien jaar Isis, een buurtdienst die jobs creëert voor kansengroepen. Isis kent een sterke groei, onder andere dankzij de dienstencheques.

De sociale economie zit in de lift. Met een omzet van 1 miljard euro en 50.000 arbeidsplaatsen is het een volwaardige speler in onze economie geworden. Daarbij worden jobs gecreëerd voor mensen die minder kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Jobs die zich vooral situeren in de thuiszorg en bij de poetsdiensten. Wat dat laatste betreft, hebben de dienstencheques een aanzienlijke impuls gegeven aan de sociale economie.

Een van de spelers op de brede markt van de sociale economie is de vzw Isis (Integratie van senioren in de samenleving), een buurt- en nabijheidsdienst die via de creatie van werk op maat wil tegemoetkomen aan nieuwe behoeften. Zo biedt Isis aanvullende thuishulp aan senioren aan: huishoudbegeleiding, poetsdiensten, boodschappen,… Sinds juni 2004 beschikt het ook over een afdeling poets- en huishoudbegeleiding voor personen jonger dan 50 jaar.

Isis is een van de initiatieven die de komende weken door Els Van Weert (Spirit), staatssecretaris voor Sociale Economie en Duurzame Ontwikkeling, in de kijker worden gezet. De vzw krijgt de titel van Vlaams Ambassadeur van de Week van de Sociale Economie en een daaraan gekoppelde geldsom van 15.000 euro.

“Het is aangenaam om te merken dat ons initiatief naar waarde wordt geschat,” zegt Nadja Vananroye, directeur van Isis. “We hebben de voorbije jaren een sterke groei gekend, ook al zijn we een vzw. Het systeem van dienstencheques heeft het mogelijk gemaakt om poetshulp van huishoudelijke aard te veralgemenen en een steeds grotere groep van mensen uit kansengroepen aan een job te helpen.” Vananroye waarschuwt er wel voor om dienstencheques zomaar uit te breiden tot andere vormen van dienstverlening in bijvoorbeeld de zorgsector.

Isis heeft al tien jaar de wind in de zeilen. Vananroye: “We zijn opgericht in 1996 en na twee jaar waren er al 50 mensen in dienst. Dat betekent dat je als vzw een fulltime verantwoordelijke nodig had. Ik heb die taak op mij genomen en momenteel tellen we 450 medewerkers.”

Isis is een fulltime job, maar ondertussen geeft Vananroye ook al drie jaar les aan de Sociale Hogeschool in Heverlee. De sociale sector loopt trouwens als een rode draad door haar carrière. Zo is ze vier jaar ACV-militant geweest en zat in het dagelijks bestuur van ACV-Limburg.

IS: directeur van vzw Isis.

VRIJE TIJD: eten, familie.

A.M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content