ZIE HET BREED OP DE PC

Eén pc-scherm is prima, twee is beter. Twee monitoren op één pc bieden heel wat comfort en de prijs valt tegenwoordig ook goed mee.

Reacties: e-trends@trends.be

Microsoft knutselt in zijn labs vol-op aan de pc van morgen. Opvallend: de prototypes die de softwaregigant laat zien, beschikken allemaal over gigantische beeldschermen. Er moet immers voldoende plaats zijn om al die handige toepas-singen tegelijkertijd te overzien: e-mail, tekstverwerking, een webbrowser en wie weet zelfs een venster waarin u een televisie-uitzending volgt, allemaal eisen ze een plaats op.

Zover zijn we nog niet, maar wie plaats wil scheppen op zijn pc, kan vandaag wel al een beroep doen op de combinatie van twee monitoren die u naast elkaar zet en die elk hun stukje van het beeld weergeven. De cursor beweegt vlot van het ene scherm naar het andere.

U zou in principe ook een groter scherm kunnen kopen, maar een blik op de prijzen laat zien dat beeldschermen van meer dan 20 of 21 inch erg duur zijn. U bespaart dus geld uit door twee kleinere modellen te kopen en die aan elkaar te koppelen

Veel tijd bespaard

Het gebruik van twee beeldschermen kwam aanvankelijk alleen voor in de grafische sector, maar bereikt nu ook andere markten. Dat merken ook de producenten. “Het begint echt op gang te komen nu de prijzen van schermen in vrije val zijn. Ongeveer tien procent van de pc’s wordt vandaag met twee of meer schermen geleverd,” zegt Marc Devel, brand manager bij Dell.

Het is een configuratie die nu ook door videoproducenten, architecten, financieel analisten of verzekeringsmakelaars wordt ingezet. Andere bedrijven maken er gebruik van om zogenaamde ‘intelligente kiosken’ te creëren, met veel plaats voor allerhande informatie.

Er zijn vaak heel specifieke voordelen aan verbonden, zeker wanneer de twee beeldschermen elk een andere functie krijgen toebedeeld. Zo kan een lay-outer op zijn linker monitor een foto openen die hij wil bewerken, terwijl op het rechter scherm een kleurenpalet of een reeks penselen verschijnt. Aan het vrije uitzicht op de foto wordt op die manier niet geraakt. Maar ook voor kantoorwerk kan zo’n opsplitsing handig zijn, bijvoorbeeld tussen een cijfertabel en het verslag dat u daarover wilt schrijven.

Alles aan boord

Hoe zet u zoiets op? Het is duidelijk een voordeel wanneer u over een recente pc bezit, omdat die vaak al twee aparte aansluitingen heeft, bijvoorbeeld voor een analoge monitor en voor een digitaal model (respectievelijk een VGA-uitgang en een DVI-uitgang). Dat maakt dat het tweede scherm zonder enige aanpassing kan worden aangesloten. Misschien kunt u zelfs een oude monitor op die manier een tweede leven geven. Als u dan ook nog eens over een recent besturingssysteem beschikt (Windows XP of Mac OS X) gaat de configuratie bijna vanzelf.

Nuttig om weten: twee beeldschermen aansturen vergt heel wat van de videokaart in uw pc. Een tweede videokaart installeren is een oplossing, zij het een dure. Als u erg zware toepassingen wilt gebruiken, hebt u echter geen andere keuze. Reken dan op een prijs tussen 70 en 600 euro.

Voor oudere pc’s zult u een beroep moeten doen op extra software die de aanwezigheid van een tweede kaart ‘simuleert’ en een kabel die het signaal in twee splitst. Verwacht dan echter niet te veel van de grafische prestaties van het systeem, het is alleen een oplossing voor het draaien van eenvoudige applicaties.

Wat we tot nu toe vertelden, had steeds betrekking op vaste computers. Bij laptops zit er een addertje onder het gras. Als die al een tweede scherm toelaten, wordt het beeld bijna steeds verdubbeld. Er is dus geen echte samenwerking tussen de twee schermen, eerder een spiegeling. Alleen duurdere modellen kunnen het scherm echt opsplitsen.

Boris Jancen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content