ZELFVERTROUWEN

Op de vraag of ze hem bij Fabrimetal ooit zouden terugzien, antwoordde Dominique Michel tijdens zijn afscheidsdrink in juni 1992: “Wellicht niet. Tenzij als secretaris-generaal, want dat lijkt me een boeiende job.” Zeven jaar later is de 35-jarige Michel inderdaad, sedert 15 januari, secretaris-generaal van Fabrimetal, de werkgeversfederatie van de metaalverwerkende en elektrotechnische industrie, die representatief is voor 1100 lidbedrijven, goed voor één derde van de tewerkstelling in de verwerkende industrie en één derde van de Belgische export. “Hoewel mijn baan bij de Verenigde Naties in New York bijzonder interessant was, kon ik een dergelijk aanbod uiteraard niet weigeren,” lacht Michel.

De jurist en econoom met diploma’s van UCL en Universiteit Gent, begon zijn reeds mooi gevarieerde loopbaan in 1989 op het juridisch departement van Fabrimetal, stapte in 1992 over naar Tractebel-holding en één jaar later naar Deutsche Telekom. Met het bijstellen van het communicatiebeleid van de Duitse communicatiereus hoopte Dominique Michel even zijn verzadiging van juridische dossiers van zich af te schudden: bij Fabrimetal had hij wettelijke reglementeringen uitgeplozen en voor Tractebel/ Electrabel hield hij zich vooral bezig met het Europees mededingingsbeleid. Maar ook bij Deutsche Telekom kwam het juridische snel weer op de voorgrond: pendelend tussen Bonn en Brussel bracht Michel de bouwstenen aan voor de grootste Europese joint venture: het samengaan in Global One van Deutsche Telekom en France Télécom.

In januari 1995 leidde een toevallig contact echter naar New York: “Ze zochten bij Unops een jurist.” Het United Nations Office for Project Services werd toen volledig over een nieuwe leest geschoeid: de organisatie die projecten van VN-organisaties, van de Wereldbank of lidstaten realiseert, zou voortaan autonoom functioneren en financieel de eigen boontjes moeten doppen. “Vandaag heeft Unops 300 vaste medewerkers en 6000 consulenten wereldwijd bij een omzet van 600 miljoen dollar.” Zes maanden na zijn intrede werd de jonge Belg de rechterhand van de executive director van Unops. Michel noemt Unops efficiënt en goed gerund, in tegenstelling tot de meeste VN-organisaties. “Ik kreeg in New York veel Nederlandse en Deense bedrijven over de vloer, terwijl ik als het ware de Belgen moest wakker schudden.” Een voordracht door Michel bij Fabrimetal in Brussel had een gunstig effect: “Belgische firma’s beginnen nu hun weg te vinden, maar we zijn té bescheiden.”

Als secretaris-generaal wil Dominique Michel Fabrimetal met duidelijke politieke en economische standpunten scherper profileren. Hij stuurt ook het mediabeleid van de organisatie en leidt Fabrimetal-Brussel in de gefederaliseerde structuur van de metaalfederatie. Als zoon van een Vlaamse moeder en van een Duitstalige Belg uit Eupen kent hij de gevoeligheden. Naast de drie landstalen, spreekt Michel vloeiend Engels en Spaans. “Ik heb het moeilijk met toespraken die beginnen met de aanhef – ” We zijn een klein land, maar…” – alleen Belgen hopen zich op die zelfrelativerende manier in het buitenland te verkopen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content