Zeg het met Bass

Holiday Inn, Crowne Plaza, Bass Hotels, Holiday Hospitality behoren allen tot één en hetzelfde concern. Door een herpositionering wil de megagroep Bass Hotels & Resorts duidelijkheid scheppen.

Tot midden 1997 heette de koepelholding gewoon Holiday Inn Worldwide, vervolgens werd het Holiday Hospitality, om vanaf deze zomer onder de naam Bass Hotels & Resorts door het leven te gaan. Op zijn minst brengt dat duidelijkheid over de eigenaars van het concern: de Britse groep Bass PLC, die ook bieren en frisdranken op de markt brengt. Of om het met de woorden van Thomas Oliver, CEO en voorzitter van Bass uit te drukken: “Onze nieuwe naam versterkt voor investeerders en consumenten de associatie met onze moedermaatschappij.” De hoteldivisie van de brouwers en drankslijters ( Bass Hotels & Resorts) baat in 75 landen rechtstreeks en onrechtstreeks (franchising) meer dan 2600 hotels uit. De groep wil alles uitsplitsen in vijf grote groepen, die elk voor zich mikt op een eigen publiek. Tegen het najaar zou de operatie volledig moeten zijn afgerond. Dan krijgen we de volgende vijf hotelgroepen:

Staybridge Suites. Bestaat vooralsnog alleen op papier. Het concept is vorig jaar voorgesteld, eind 1998 moet de eerste Staybridge opengaan in de Verenigde Staten. Staybridge mikt vooral op langere verblijven.

Holiday Inn Hotels. Hier ziet het plaatje er al ingewikkelder uit, onder deze paraplu ressorteren voortaan immers drie subbranches. Zo zijn er de meer dan 1300 klassieke Holiday Inns, gelegen op strategisch belangrijke locaties en gesitueerd in wat in het jargon de “middenmarkt” heet, het middelste prijssegment. Een trapje hoger staan de 89 Holiday Inn Garden Courts (in de VS zijn dat de Holiday Inn Selects). Dan zijn er de 43 Holiday Inn Resorts (in de VS bekend als Holiday Inn SunSpree Resorts), vooral gericht op de leisure-markt.

Holiday Inn Express Hotels (750 hotels). Deze budgethotels mikken op zaken- en vakantiereizigers die op de centen letten.

Crowne Plaza Hotels & Resorts. De 140 Plaza Hotels wereldwijd richten zich bijna uitsluitend tot zakenreizigers, liggen in of bij grote centra en aan luchthavens. Naast Antwerpen en Brugge krijgt ons land er in september een derde Crowne Plaza bij: het vroegere Palace Hotel in Brussel.

Inter-Continental Hotels & Resorts. Bass kocht deze keten van 200 vijfsterrenhotels voorjaar 1998. Alles bij elkaar zijn er “Inters” in 77 landen met in totaal ruim 71.000 bedden. Deze branche vormt het vlaggenschip van de groep.

Zeg dus voortaan niet meer zomaar Holiday Inn tegen een Crowne Plaza en zeker niet tegen een Inter-Continental.

MARK VRIJENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content