Zalmroze ambiance

In restaurant De Eiken blijft Jean-Marie Smets trouw aan de regels van de klassieke Franse feestkeuken.

Er bestaan eethuizen waarover nauwelijks gesproken of geschreven wordt, maar waar men toch lekker kan eten. Neem bijvoorbeeld restaurant De Eiken : daar is eigenaar Jean-Marie Smets al acht jaar in de weer om zijn bezoekers kwaliteit voor te schotelen. Tijd om naar buiten te treden, heeft deze serieuze kok niet.

Jean-Marie studeerde aan de hotelschool van Hasselt en werkte in gereputeerde eethuizen zoals De Hoeve (Rijmenam), Queen of the South (Genk), Watermolen (Kasterlee) en Figaro (Hasselt), voordat hij zich met zijn vrouw en zijn potten en pannen installeerde in een villa op de grens van Zoersel en Malle. Als beloning voor zijn trouw aan de klassieke Franse feestkeuken, verwierf De Eiken na enkele jaren een Michelin-ster.

Wij werden ontvangen door Huguette, die in haar vorige leven airhostess was. We kregen een tafeltje in een hoek, zodat we uitkeken over de eetzaal die vrijwel helemaal in het zalmroze is gestoken : de gordijnen, de tafelkleden, de servetten zelfs het aperitief van het huis is roze.

De beknopte spijskaart vermeldt stevig geprijsde gerechten op basis van luxeproducten ; op de uitgebreide wijnkaart zijn de wijnen uit Bordeaux goed vertegenwoordigd. Wij maakten onze keuze bij het nuttigen van verrassingshapjes, zoals een mini-quiche en een sublieme Ierse Shamrock-oester.

Als voorgerecht verscheen een schijf uitmuntende ganzeleverterrine (gepocheerd in een mengeling van port, nootmuskaat, suiker, foelie en kaneel) met portkaramel, bros gefrituurde muntblaadjes en meloenballetjes (900 fr.). Het voorgerecht aan de overkant was al even verrukkelijk : gebakken sint-jakobsschelpen onder een deksel van truffel en grof zout, met een vormtaartje van krokant gestoofde prei en truffel en een lichte saus op basis van… wortelsap (975 fr.).

Het hoofdgerecht was gebraden lamsrug uit Pauillac (900 fr.), met hooi en wilde venkel in brooddeeg verpakt en in de oven gebakken. Hierbij kwam een natuurlijke jus van lamsbeenderen en dragon ; de rand van het bord was getooid met een mengeling van gedroogde sinaasappelschil, knoflook en gember. Een dergelijke bereiding vraagt een krachtige volle wijn : een aristocratische en geurige Brunello di Montalcino, Vigna di Pianroso ’90 (2200 fr.). Om te besluiten was er parfait-achtig gebak met reminiscenties van speculaas en munt met warme koffiesaus, en amandelgebak met muntparfum (425 fr.).

Jean-Marie Smets zweert bij de klassiek getinte smakelijke Franse feestkeuken. De Eiken wordt bezocht door gegoede burgers en door zakenlui van de industrieterreinen in de omgeving. Achter het restaurant ligt een parkje met vijver en beschut terras, waar in de zomer sfeervol getafeld wordt.

PIETER VAN DOVEREN

Jean-Marie en Huguette Smets Serveren betrouwbare kookkunst in een zalmroze ambiance.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content