Zal Punch nog herrijzen?

Een verkoop van basiswaarden in de holdingportefeuille dreigt van Punch International een lege doos te maken. Heeft de holding nog een toekomst?

Enkele jaren geleden was Punch International een stevige holding met sterke en veelbelovende participaties. Het gebrek aan een duidelijke strategie zorgde echter voor interne chaos en dat was duidelijk te zien in de bedrijfsresultaten en de beurskoers. Die laatste tuimelde van meer dan 100 euro tot een luttele 6 euro per aandeel. De enorme koersdaling leek op het eerste gezicht sterk overdreven, maar na de verkoop van de basiswaarden uit de holdingportefeuille blijft er niet veel waarde meer over. Het management moet Punch International nu opnieuw opbouwen, al is het nog maar de vraag of dat wel zal lukken.

Gratis activa

Het afgelopen jaar was niet alleen een crisisjaar voor Punch International, het was ook een jaar van desinvesteringen. Het lijstje van stopgezette activiteiten is groot (zie kaderstuk), maar de klap op de vuurpijl is toch de ‘verkoop’ van Punch Metals en BBS aan Creacorp nv, de vennootschap van de intussen afgetreden CEO Guido Dumarey. We kunnen echter moeilijk van een verkoop spreken, want de ex-topman kreeg de activiteiten gratis mee bij zijn aftreden als CEO. De bedoeling van die ‘verkoop’ was Punch International van de risicovolle activa te bevrijden, die het bedrijf met een eenmalig verlies van 48 miljoen euro opzadelden. De overname van een aantal verplichtingen door Creacorp is een magere troost als verkoopprijs. De overige activiteiten – Punch Graphix, Punch Telematix en Punch Powertrain – moesten de focus leggen op technologie en recurrente inkomsten, die de verdere uitbouw moesten ondersteunen. Nu ook Punch Graphix de deur uit gaat, blijft van die strategie niet veel meer over.

Punch Graphix

Vorige week werden de markten verrast door een bod op Punch Graphix (voor 66 % in handen van Punch International) van NPM Capital, een Nederlandse investeringsmaatschappij. De Nederlanders hebben 4,65 euro per aandeel veil voor de Punch-participatie, plus 0,17 euro per aandeel via de uitkering van Accentis-aandelen aangehouden door Punch Graphix. Die transactie brengt bij het schuldenrijke Punch International liefst 88,6 miljoen euro binnen, waardoor de financiële problemen achter de rug zijn. Toch stellen we ons vragen bij de beslissing van het management, dat door de verkoop van Punch Graphix nu maar liefst 90 % van de holdingportefeuille afstaat, of iets meer dan 7 euro per aandeel.

Door de transactie krijgt Punch International bovendien opnieuw een belang van iets meer dan 16 % in de vastgoedgroep Accentis. Dat is toch wel verrassend, want het management besloot eind 2008 nog om het belang van de hand te doen. Punch International keerde op die manier bijna 100 % van Accentis uit aan de aandeelhouder.

Holdingportefeuille ‘waardeloos’

De aandeelhouder van Punch International heeft al heel wat moeten doorstaan en met de huidige transactie ziet het er niet beter uit. We pasten de waardering van de som der delen toe om een waarde te kunnen plakken op de holding zonder het belang in Punch Graphix. In de tabel vindt u onze waardering. Daarvoor namen we de overnameprijs die Transics bereid was te betalen, maar door Punch als te laag werd afgedaan. De totale waarde van de activa komt op die manier uit op 1,83 euro per aandeel. Daar hebben we nog de aangepaste kaspositie en de meerwaarde van de verkoop van Punch Graphix bij opgeteld en de financiële schulden afgetrokken. Op die manier komen we uit op een totale waarde van de holding per aandeel van 7,4 miljoen euro. Passen we daarop de traditionele holdingdiscount toe, dan komen we uit op een koersdoel van 5,9 euro. Wegens te vage vooruitzichten en het gebrek aan waarde in de portefeuille van Punch International raden we u aan het aandeel te verkopen. (C)

Door Ken Van Weyenberg

Wegens te vage vooruitzichten en het gebrek aan waarde in de portefeuille van Punch International raden we u aan het aandeel te verkopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content