Zacht en warm

Zeldzaam zijn de producten die al heel lang ergens in een verre uithoek van de wereld worden vervaardigd, maar die toch nog een echte rage teweeg kunnen brengen in de modewereld. Dat is nu het geval met pashmina, de Rolls-Royce onder de kasjmier-wolsoorten.

Naar verluidt is pashmina de beste kasjmierwol die er bestaat (shahtoosh is ook niet mis, maar het kleine beestje dat hiervoor de grondstof leverde, de Tibetaanse chiru, is nu beschermd). De kwaliteit van de pashmina hangt nauw samen met de geografische herkomst en met de manier van verwerking. Nepal Pashmina Arts in Maligoun (Kathmandu, Nepal) gaat prat op een 18 eeuwen oude pashmina-traditie en was naar eigen zeggen de eerste in de regio die deze wol met de hand verwerkte.

Tot in de jaren ’70 werden sjaals van pashmina verkocht in bijna alle winkeltjes van Kathmandu. Vanaf de jaren ’80 schoten de pashmina-ateliers als paddestoelen uit de grond in de Himalaya, en vandaag de dag kunnen ze de bestellingen nauwelijks nog bijbenen. Maar hoewel vooral bij ons de pashmina-rage nog altijd in de lift zit, is deze fijne stof volgens bepaalde modetijdschriften alweer ‘uit’. Zo gaat dat nu eenmaal in de modewereld…

De grondstof voor echte pashmina komt helemaal uit de Himalaya, gelegen op het grondgebied van India, China, Nepal en Bhutan. In deze enorme bergketen vindt men de kleine hircus-geiten, die het donshaar leveren waarvan pashmina wordt gemaakt. De dieren leven in extreme omstandigheden: uiterst lage temperaturen, zuurstofarme lucht en schaarse vegetatie. Hun vacht bestaat uit haren die niet dikker zijn dan 10 tot 14 micron (ter vergelijking: een mensenhaar heeft een dikte van ongeveer 75 micron). Geiten met dikkere haren leveren nog altijd een grondstof van uitstekende kwaliteit, maar dan spreekt men niet meer van pashmina maar van ‘gewone’ kasjmier. Deze geiten worden gefokt in China, Afghanistan, Turkije en zelfs de Verenigde Staten; de haren van hun vacht hebben een dikte van 19 micron.

De industriële verwerking van kasjmierwol kan de organische componenten van de haren beschadigen, zodat meteen ook een deel van de zachtheid en het isolerend vermogen verloren gaan. Verwerking met de hand is dus van wezenlijk belang voor de vervaardiging van pashmina. Ook het kammen van de wol is uit den boze omdat dit eveneens de haren zou kunnen beschadigen, ook al lijkt de wol donziger door deze behandeling.

B&L Diffusion is de verdeler voor de Benelux van de Diviya-collectie accessoires in pashmina. De collectie wordt door JKM Overseas in India gefabriceerd en bestaat uit sjaals, plaids, dekens, stola’s, enz. De stukken zijn geweven van pure pashmina of van een mengeling van pashmina en zijde, en zijn verkrijgbaar in een honderdtal verschillende tinten.

In het geval van een combinatie van pashmina en zijde, worden de vezels bij Diviya niet vermengd in de spinnerij, maar in de weverij: de zijde vormt dan de scheringdraad (lengte) en de pashmina de inslagdraad (breedte). Op deze manier komen de karakteristieke eigenschappen van de stof het best tot hun recht.

Bekende modehuizen zoals Versace, Nina Ricci en Calvin Klein hebben zich al laten verleiden door Diviya. In België vindt u deze pashmina-producten onder meer bij Natan, Bouvy, Old England en La Maison du Chasseur in Brussel.

B&L Diffusion, tel. en fax (02) 534.80.60.

SERGE VANMAERCKE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content