Youpea: veggieburger uit Wallonië

De supermarktketen Carrefour introduceert deze maand de vegetarische burgers van Youpea in haar assortiment.

Wie maakt de burgers? Het Doornikse bedrijf Go4Plant commercialiseert onder het merk Youpea de eerste plantaardige burgers die volledig met lokale, Waalse ingrediënten worden gemaakt.

Wie zit achter het bedrijf? Go4Plant is een partnerschap tussen twee bedrijven, dat vorig jaar werd opgericht door Vlevia en Cosucra. Die twee Belgische voedingsbedrijven zijn actief in de vleessector en de branche van de plantaardige proteïnen. Omdat ze de Waalse duurzame landbouw hopen te stimuleren, namen twee Waalse investeringsmaatschappijen – SRIW en Sogepa – een minderheidsparticipatie in het bedrijf. Samen hebben ze 49 procent van de aandelen.

Waarom nu? “Er is vandaag een heel sterke vraag naar vegetarische voeding. We willen tonen dat we aan die vraag kunnen voldoen met ingrediënten en competenties uit onze eigen regio”, zegt Eric Bosly, de CEO van Go4Plant en de toekomstige CEO van Cosucra. “Met producten als onze plantaardige burgers combineren we duurzaamheid – de CO2-voetafdruk is kleiner in vergelijking met vlees – met producten die goed zijn voor de gezondheid.”

Hoe wordt de groei gefinancierd? Om de eerste fase van de strategie uit te voeren, investeren de privé- en publieke partners die bij het bedrijf betrokken zijn 5 miljoen euro in Go4Plant tegen 2026. De verwachting is dat het bedrijf tegen dan zo’n twintig directe banen heeft gecreëerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content