Yellen doet goud nog meer blinken

Na de Europese Centrale Bank, twee weken geleden, was het nu aan de Federal Reserve om een rentebesluit te nemen. Maar na Mario Draghi zegt ook Janet Yellen, de voorzitter van de Fed, dat het niet de goede richting uitgaat met de wereldeconomie. Het zijn dan ook niet in de eerste plaats de aandelenmarkten die terrein winnen dankzij de acties en de uitspraken van de centrale bankiers, maar de obligatie- en de edelmetaalmarkten. Het goud begint steeds meer te blinken, nu de centrale banken een voorzichtiger dan verwacht beleid voorspiegelen voor dit jaar. Het goud is vertrokken voor zeven vette jaren.

Cyclische aandelen afbouwen

We zetten ons driesporenbeleid – de afbouw van aandelenposities, de versteviging van de edelmetalen en de opbouw van een bescherming voor de resterende aandelenposities – dan ook consequent verder. De boodschap van Draghi en Yellen houdt nog steeds een serieus risico in voor conjunctuurgevoelige aandelen. Vorige keer uitten we onze twijfels over Solvay. Nu de Fed de euro verder doet stijgen, de druk op de wereldeconomie blijft en het Solvay-aandeel met meer dan 20 % hersteld is sinds het dieptepunt, verlagen we de rating naar 2B en leggen we een verkooplimiet.

Plus of min dezelfde redenering volgen we voor Rio Tinto. De verkooplimiet voor dat aandeel houdt ook verband met de verdere uitbouw van de positie in edelmetalen. Behalve een nieuwe aankooplimiet voor de grootste goudtracker ter wereld, SPDR Gold Shares, leggen we ook een aankooplimiet voor Silver Wheaton (lees ook p. 6),net als voor Franco-Nevada (zie hieronder), een streaming- en royaltybedrijf dat vooral focust op het zwaar achtergebleven zilver en minder op goud. Tot slot verhogen we onze positie in de inverse tracker Lyxor ETF Eurostoxx50 Daily Short,ter bescherming van de resterende aandelenposities.

Franco-Nevada: op recordkoers

Het is al vaak anders geweest, maar deze keer reageerde de markt wel positief op de jaarcijfers van Franco-Nevada (FNV), het Canadese royalty- en streamingbedrijf in edelmetalen. Dankzij een sterk vierde kwartaal, waarin de groepsproductie tegenover hetzelfde kwartaal in 2014 met 14,6 % steeg, tot 106.312 ounce goudequivalent, boekte FNV in 2015 alsnog een recordomzet van 443,6 miljoen USD (+0,3 % tegenover 2014). Een sterke prestatie, rekening houdend met de gemiddeld 8,4 % lagere goudprijs van 1160 USD per ounce. De groepsproductie steeg op jaarbasis met 22,7 %, tot 360.070 ounce goudequivalent.

In februari betaalde FNV 500 miljoen USD aan Glencore, voor een goud- en zilverstreamingovereenkomst op de Antapaccay-mijn in Peru. Antapaccay zal nog minstens tot in 2030 produceren en vanaf dit jaar tussen 60.000 en 80.000 ounce goudequivalent aanleveren. FNV mikt daarom ook in 2016 op een sterke groei van 18 à 23,6 % (verwachte groepsproductie tussen 425.000 en 445.000 ounce goudequivalent). FNV financierde de deal met Glencore via een ruimschoots overschreven kapitaaluitgifte van 19,2 miljoen aandelen tegen 47,85 USD per aandeel (beperkte korting van 7 %, 12,1 % verwatering en een opbrengst van 920 miljoen USD). FNV is daardoor opnieuw schuldenvrij en kan beschikken over ruim 1,2 miljard USD voor bijkomende deals.

Op basis van de huidige portefeuille verwacht FNV tegen 2020 een groepsproductie tussen 500.000 en 520.000 ounce goudequivalent. Vorige week klom het aandeel naar een historische piek. Toch bevestigen we het koopadvies (rating 1B).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content