WORTELS VAN HET INTERNET

WANNEER ?

Historisch overzicht :

1965. Studie van het netwerk Arpanet van het Amerikaanse nationale ministerie van Defensie, dat verschillende militaire databanken met elkaar moest verbinden. Dat netwerk diende actief te blijven, zelfs als een deel van de verbindingen vernietigd werd. Er werd een techniek ontwikkeld waarbij de gegevens in pakketjes worden verstuurd, en die hun weg zoeken volgens de weg en de beschikbaarheid van het netwerk. Dat is het Internet-protocol. Het eerste werd in 1969 in werking gesteld.

Jaren ’80. Tegen het eind van de jaren ’80 wordt de Internet-standaard stilletjes aan in universiteiten en wetenschappelijke instellingen wereldwijd gebruikt. Het wordt een goedkoop en nuttig communicatiemiddel. Belangrijkste toepassing : elektronische post en overdracht van bestanden.

1990. In Genève lanceert het Cern (Europees laboratorium voor deeltjesfysica) een programma om de verspreiding van resultaten over testen in deeltjesversnellers te vergemakkelijken. Een kleine groep waarvan Robert Cailliau en Tim Berners-Lee deel uitmaken, ontwerpt een hypertext- en multimediasysteem en geeft het kind een naam : het web. Ze ontwikkelen “prototype”-software, en het systeem baseert zich uiteraard op het netwerk van het Internet omdat de wetenschappelijke wereld hierlangs al communiceert. Vandaar de naam World Wide Web. Oorspronkelijk ging het dus om een Intranet.

1993. Het Web verlaat de universiteiten dankzij twee studenten van het NCSA ( National Center for Supercomputing Applications), Illinois (VS) : Marc Andreesen die later één van de topmensen van Netscape wordt, en Eric Bina. Zij ontwikkelen een navigatieprogramma om het Web af te schuimen, een zogenaamde “browser”, die het grootste deel van de grafische en multimediazijde voor zijn rekening neemt. Daarbij komt dat de VS de overheidssubsidiëring van het Internet stopt. Er moet dus uitgekeken worden naar alternatieve (lees : commerciële) financiering. Naast het Web en de elektronische post ontstaat hiermee een nieuwe manier van communiceren.

1996. Het Internet en het World Wide Web hebben de kranten en de televisie gehaald. De oorspronkelijke idee om de programma’s van het Internet op privé-basis te gebruiken in een bedrijf, als Intranet, wordt opnieuw van onder het stof gehaald (zie hoofdtekst). Dat is het begin van een betaalbare en wereldwijde communicatie. In februari ontvangen Marc Andreesen, Eric Bina, Tim Berners-Lee en Robert Cailliau de prijs van de ASM, Association for Computing, te Philadelphia. Deze prijs is een van de meest gerenommeerde erkenningen in de wereld van de informatica.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content