Worst uit de Gaume
In Florenville, in de provincie Luxemburg, maakt Salaisons Blaise producten op basis van varkensvlees. Wij zoomen in op het productieproces van de ringworst met sjalot, een variant op de Gaumse ringworst.
Van slager tot kmo
Florenville ligt in de Gaume, helemaal in het zuiden van het land. Salaisons Blaise is er een instituut, dat in 1910 werd opgericht door Maurice Blaise. De slagerij-vleeswarenhandel is nog altijd gevestigd in het centrum van Florenville en wordt nog altijd uitgebaat door de familie Blaise. Stéphanie Fontenoy, de achterkleindochter van de oprichter, gaf de business een nieuwe wending door in 2003 onder meer een nieuwe productiesite te openen in de kmo-zone van de stad. “Nu focussen we op de grootdistributie met een dertigtal producten, waaronder patés en worsten”, zegt ze. “80 procent wordt verkocht onder de merknaam Salaisons Blaise, 20 procent als huismerk.” De worsten zijn te koop bij meerdere supermarktketens. Het bedrijf is ook gespecialiseerd in streekproducten, zoals paté met Orval en Gaumse paté.
De familie Fontenoy-Blaise stampte de voorbije decennia een netwerk van bedrijven uit de grond. Naast de slagerij en Salaisons Blaise baten leden van de familie AD Delhaizes uit en houdt Stéphanie Fontenoy zich bezig met het hotel-restaurant Le Florentin. Met een jaarlijkse omzet van 3 miljoen euro is Salaisons Blaise de hoeksteen van het succesverhaal. Een twintigtal medewerkers bereidt er elk jaar 350 ton worst. .
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier