Woonruimte in Ruimte Noord

De vastgoedspecialisten Cushman & Wakefield (moedermaatschappij van Healey & Baker) en Jones Lang LaSalle (JLL) hebben, onafhankelijk van elkaar, een studie gemaakt over de gevolgen van het ineenstorten van het World Trade Center voor de vastgoedwereld.Cushman & Wakefield (C&W) bestudeert in de eerste plaats de impact op de kantoormarkt van Manhattan. …

Kantoorruimte in Manhattan

De vastgoedspecialisten Cushman & Wakefield (moedermaatschappij van Healey & Baker) en Jones Lang LaSalle ( JLL) hebben, onafhankelijk van elkaar, een studie gemaakt over de gevolgen van het ineenstorten van het World Trade Center voor de vastgoedwereld.

Cushman & Wakefield ( C&W) bestudeert in de eerste plaats de impact op de kantoormarkt van Manhattan. C&W komt tot de vaststelling dat ongeveer 1.160.000 vierkante meter kantoorruimte volledig werd vernietigd door de aanval op het World Trade Center. Daarbovenop is nog eens ongeveer 1,2 miljoen vierkante meter onbruikbaar door schade. Op een totaal van ongeveer 35 miljoen vierkante meter kantoorruimte in Manhattan (ter vergelijking: de Brusselse kantoormarkt is ongeveer 10 miljoen vierkante meter groot) verdwijnt 6,5% van de ene op de andere dag. Specifiek voor het getroffen gebied, downtown Manhattan, komt dit neer op 44% van de totale eersterangskantoorruimte.

Betekent dit nu dat bedrijven op zoek moeten gaan naar kantoorruimte buiten Manhattan? Nee, antwoordt C&W. Er zou vandaag ongeveer 3,4 miljoen vierkante meter kantoorruimte leegstaan in de Manhattan-regio, meer dan voldoende dus om de extra vraag op te vangen. Natuurlijk daalt daardoor wel het leegstandpercentage in Manhattan (C&W voorspelt een daling van 8,4% naar ongeveer 6,5%), maar omdat de daling toch beperkt blijft verwacht C&W geen significante prijsstijgingen op de huurmarkt.

De studie van JLL bekijkt naast de lokale implicaties ook de gevolgen voor de wereldwijde vastgoedmarkt. JLL gelooft niet dat huurders en kapitaal massaal zullen wegstromen uit de centrale kantoordistricten, maar denkt toch dat een deel van de vraag zal verschuiven naar voorstadsmarkten.

JLL verwijst hiervoor naar de toegenomen interesse voor de Londense voorstadswijken na een reeks terreuraanslagen in het centrum van London. Verder verwacht JLL dat de kosten van het gebouwbeheer zullen stijgen als gevolg van verscherpte veiligheidsmaatregelen en hogere verzekeringspremies. Veiligheid zal ook een onderscheidende factor worden voor eersterangs- versus tweederangskantoorruimte, stelt JLL.

Na het succes van de residentie Novalis begint nu de zogenaamde Ruimte Noord stilaan bevolkt te raken met nieuwe bewoners. Op dit ogenblik is het de beurt aan het Edinburgh-gebouw om zijn duit in het zakje te doen.

Dit project werd ontwikkeld door Nord 2 Appartements, een partnership van CDP, Burco en de GOMB, en wordt in twee fasen gerealiseerd. De eerste fase werd vorig jaar afgerond. Daardoor kwamen al 46 appartementen op de markt, die intussen allemaal verkocht zijn. Op het programma voor de tweede fase (5700 vierkante meter + parkeerplaatsen), die nu in aanbouw is, staan eveneens 46 appartementen, waarvan er 43 al een koper gevonden hebben. Ook werden een aantal handelszaken voorzien. De tekeningen voor dit deel van het project werden gemaakt door het bureau Assar. Daarbij werden de woningen aan elkaar gesloten in een gesloten eiland rond een tuin die toegankelijk is voor de bewoners van het gebouw. De werken worden tegen het eind van het jaar afgerond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content