Woonkrediet: kortetermijnlening wordt duurder

Lenen op korte termijn zou wel eens duurder kunnen worden dan op lange termijn. Feit is dat de marktrente, of de OLO-rente op tien jaar, niet is gestegen, maar alleen de kortetermijnrente. Met als gevolg dat de kortetermijnrente bijna die op de lange termijn evenaart. En volgens sommige economen zou de kortetermijnrente zelfs hoger kunnen springen dan de marktrente. Kredietnemers zien in de huidige rente-omgeving het nut niet meer in van een variabele rente voor een woonkrediet en kiezen voor een vaste rente, zelfs al is een lening met een variabele intrestvoet vandaag nog altijd iets goedkoper. Maar een variabele rente is alleen interessant wanneer je ervan uit kan gaan dat de rente op korte termijn zal dalen, wat vandaag dus niet het geval is.

De vlakke rentecurve heeft de vraag naar woonkredieten de jongste maanden niet echt veranderd. Stabiel, zeg maar, zeker tegenover vorig jaar. Opvallend is wel dat steeds meer kredietnemers zich voor een zeer lange periode binden aan een hypothecaire lening. Lenen op dertig jaar is de standaard geworden, terwijl dat een paar jaar geleden nog de uitzondering was. Bij de onlinekredietmakelaar Hyposmart is ongeveer een kwart van de woonkredieten op dertig jaar. Ook lenen op veertig jaar is in trek, al blijft het percentage hier hangen op 3 %.

Er zijn verschillende verklaringen voor het langdurig lenen. Eerst en vooral het aanbod. Een hypothecaire lening op dertig jaar was enkele jaren terug nog exotisch en is nu bij iedere bank te vinden. Daarnaast hebben de Belgen nog altijd een stevige baksteen in de maag en zijn ze bereid zich op zeer jonge leeftijd in de schulden te werken voor een eigen huis. Een lening op dertig jaar schrikt ze dan ook niet af. En last but not least leiden de dure woonprijzen ertoe dat er ook meer – en dus over een langere periode – wordt geleend.

De rentevoeten voor hypothecaire leningen zijn niettemin nog altijd historisch laag. En dat al sinds 1999. De interessante tarieven hebben mensen aangespoord hun lening opnieuw te onderhandelen bij de bank, of te herfinancieren. De meeste herfinancieringen zijn ondertussen achter de rug. “Wie het nu nog niet heeft gedaan, zal het waarschijnlijk niet meer doen,” meent Hans Vermeulen van Hyposmart.

Dat de herfinancieringen zijn stilgevallen, betekent niet dat de woonkredieten er op achteruitgaan. Kredietverstrekkers proberen innovatief en competitief uit de hoek te komen, al zijn de agressieve prijzen van de grootbanken de jongste maand wat gaan liggen. Bereiden ze zich voor op Batibouw of is de grote tarievenslag ten einde? “Ik zou eerder opteren voor het tweede, want de marges op de hypothecaire leningen zijn enorm krap geworden,” aldus Vermeulen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content