Woods speelt niet meer mee

Het zit goed fout tussen Tiger Woods en zijn vroegere coach.

Sinds Tiger Woods om nog altijd duistere redenen brak met coach Butch Harmon, won hij nog geen enkel toernooi van de Grand Slam. Hij blijft voorlopig nog wel de nummer één in de wereld, maar sinds de US Open van 2002 kon hij geen enkele major meer winnen. Een paar weken na die laatste overwinning stuurde hij Harmon de laan uit.

Tijdens de recente US Open aarzelde Harmon niet om de swing van Woods, die het de jongste tijd goed laat afweten, serieus op de korrel te nemen. Harmon zei dat Woods gewoon niet hard genoeg werkte aan de aspecten die hij moet corrigeren, en dat hij ook koppig bleef doen alsof er niets aan de hand is. Woods had het zeer moeilijk met die uitlatingen en maakte al duidelijk dat Harmon moet uitkijken met zijn verklaringen. “Vrienden zeggen elkaar zulke dingen in het gezicht,” vindt Tiger.

Een technicus als Butch Harmon krijgt het natuurlijk moeilijk als hij Woods ziet klungelen op een zeventiende plaats, zoals tijdens de jongste US Open. Tiger maakt het niet meer klaar op de tees en de fairways, en geeft grif toe: “Ik weet dat ik niet op mijn beste niveau speel. Maar ik blijf hard werken en weet dat die magische baltoets zo kan terugkeren. Ik beleef gewoon een periode die alle spelers ooit wel eens beleven.”

Woods lijdt vooral onder de eindeloze analyses die anderen maken van zijn swing en technische foutjes. “Alleen ben ik niet de eerste de beste, dacht ik,” zegt Harmon. “Ik ben zijn vroegere coach en ik ben consultant bij NBC. Bovendien ben ik dit vak verplicht om mijn mening te geven. En ik weet: als je zijn swing goed analyseert, dan lijkt die in geen lichtjaren nog op de manier waarop hij in 2000 sloeg. Als hij toen problemen had met zijn swing, dan redde hij zich in het kleine spel. En na het toernooi trokken we dan meteen naar de practice om zijn swing weer in orde te krijgen. Dat doet hij nu natuurlijk niet meer…”

Woods beweert dan weer dat hij nog altijd heel hard werkt. Alleen zien de anderen maar wat ze zien.

Misschien zit de hele entourage van Tiger Woods wel een beetje op het tandvlees. Tijdens de recente US Open stampte zijn caddieSteve Williams het fototoestel van John Roca, een fotograaf die al 33 jaar voor de New York Daily News werkt, uit diens handen. “Ik was samen met drie collega’s foto’s aan het nemen van Tiger, terwijl hij zijn swing oefende,” verklaarde Roca. “Plots kwam zijn caddie mijn fototoestel uit mijn handen schoppen. Gelukkig liep ik geen verwonding op.”

De fotograaf diende geen klacht in bij de Amerikaanse PGA en Williams wilde geen commentaar kwijt. Zijn baas trouwens ook niet. Het doet denken aan de Skins Game in 2002. Toen rukte Williams een fototoestel uit de handen van een toeschouwer en slingerde het ding in het water. Die had namelijk afgedrukt op het moment dat Tiger de bal uit de bunker wilde slaan…

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content