Woods heeft meer dan 1 miljard dollar op spaarboek

Dankzij Tiger Woods – de rijkste sporter ooit – lijdt de Amerikaanse Tour niet al te zeer onder de economische crisis.

Het magazine Forbes heeft vorige week gemeld dat Tiger Woods als eerste sportman in de geschiedenis een miljard dollar heeft verdiend. Eind 2008 hadden financiële experts al becijferd dat de Amerikaan 895 miljoen dollar bij elkaar had geharkt met prijzengeld, sponsoring, allerlei bonussen, exhibitietoernooien en betrokkenheid bij het ontwerp van terreinen. Doorgaans wordt daarbij aangenomen dat alle activiteiten naast het zuivere prijzengeld goed zijn voor 100 miljoen dollar per jaar. Tiger Woods, die wordt gesponsord door Nike en Accenture, werkte dit jaar bijvoorbeeld aan drie nieuwe parcours, goed voor elk tien miljoen euro.

Eind september had Woods 10,5 miljoen dollar aan prijzengeld opgestreken in allerlei toernooien. Dan haalde hij het in het klassement van de FedEx Cup en ging hij naar huis met een cheque ter waarde van tien miljoen dollar. Met die som werd hij miljardair en meteen de grootste verdiener in de sport, voor ex-basketbalspeler Michael Jordan en zevenvoudig wereldkampioen formule 1 Mi-chael Schumacher.

Is het de eerste keer, dan is dit wellicht niet de laatste keer dat Tiger Woods miljardair in dollar wordt. Hij is nu 33 en kan nog vijftien jaar goed prijzengeld blijven opstrijken en wellicht dubbel zo lang terreinen ontwerpen. Dit jaar speelde hij alleen al in de Verenigde Staten 100 miljoen dollar prijzengeld bij elkaar, wat ongeveer dubbel zoveel is als de tweede best betaalde sportman, Phil Mickelson, die zelf wordt gevolgd door basketbalspeler LeBron James.

Ondertussen is Tiger Woods de bekendste sportman ter wereld. Zelfs in landen waar de golfsport niet echt aanslaat, zoals in België, kent iedereen hem als een icoon van sportief en financieel welslagen. Volgens waarnemers is het dan ook dankzij de uitstraling van Woods dat de Amerikaanse golfsport niet harder lijdt onder de economische crisis. Telkens als Tiger aan een toernooi deelneemt, flirten de kijkcijfers met nieuwe hoogten.

De Amerikaanse Tour verloor dit jaar dan ook geen enkele sponsor. Maar 2010 belooft moeilijker te worden. Autobouwer Buick heeft zich teruggetrokken uit twee toernooien en werd maar in één ervan vervangen. En vorige week verklaarden de verantwoordelijken van de Amerikaanse Tour dat twee andere sponsors het naar alle waarschijnlijkheid ook voor bekeken houden in 2010. Een paar dagen eerder wist Verizon Heritage te melden dat het zijn partnership met de Heritage Classic van Hilton Head (South-Carolina) na editie 2010 niet zou verlengen. Na twintig jaar sponsoring in de Amerikaanse Tour wil Verizon Heritage zijn naam gaan koppelen evenementen die meer zakelijke mogelijkheden bieden. “Maar de Amerikaanse Tour blijft financieel gezond in vergelijking met veel andere sectoren, die veel harder onder de crisis lijden”, zei commissioner Tim Finchem aan Reuters.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content