WONEN ALS GOD IN FRANKRIJK

Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Wie droomt niet van een tweede woning in een buitenland waar de zon meer schijnt dan in eigen land? Maar waar zijn er nog koopjes te doen? En waar wordt vastgoed stilaan te duur?

Steeds meer Belgen halen hun neus op voor een stacaravan aan de kust of voor een chalet in de Ardennen. Dan kiezen ze liever voor een echte woning in het buitenland. Maar het is zaak zich op voorhand goed te informeren, want in elk land gelden andere plichtplegingen, rechtsregels en belastingen.

De hypotheekrente staat nog altijd zeer laag. In sommige regio’s zijn de vastgoedprijzen de voorbije jaren stevig onderuitgegaan. Daarenboven trof een aantal Zuid-Europese landen maatregelen om de aankoop van vastgoed voor buitenlanders fiscaal interessanter te maken. Kopers kunnen zo meer waar voor hun geld krijgen dan enkele jaren geleden.

Maar de rente zit in de lift. Krediet wordt stilaan duurder. Bovendien hebben de vastgoedprijzen in sommige Zuid-Europese landen een bodem bereikt, of gaan ze zelfs weer in stijgende lijn. U maakt uw huiswerk dus beter vandaag dan morgen.

De beste locatie

Frankrijk is voor de Belgen nog altijd met stip de beste locatie voor een tweede woning. Volgens een enquête van het onderzoeksbureau Wes Research & Strategy staan in Frankrijk ongeveer 55.000 tweede woningen van Belgen, of 14 procent van de tweede woningen van landgenoten. De taal en de nabijheid spelen in de kaart van onze zuiderburen.

Spanje heeft de voorbije jaren een stevige inhaalbeweging gemaakt. Ongeveer 7 procent van de tweede woningen van de Belgische gezinnen is gelegen in het land van de Costa’s. Door de crisis maakten de vastgoedprijzen in Spanje een duik van 40 procent. “De stijging van het aantal tweede woningen in Spanje toont aan dat prijsevoluties een belangrijk criterium zijn voor Belgische kopers”, zegt Rik De Keyser van Wes Research & Strategy. Hij vermoedt dat fiscale redenen minder een rol spelen.

In de eerste drie maanden van 2015 waren de Belgen — na de Britten, de Russen, de Fransen en de Duitsers — de belangrijkste buitenlandse kopers van Spaans vastgoed. Dat blijkt uit de registratie van vastgoedtransacties in dat land. Daaruit valt ook af te leiden dat de binnenlandse vraag naar Spaans vastgoed stilaan weer op gang komt, terwijl de voorbije jaren vooral de buitenlandse vraag de markt in leven hield.

Grexit

Na Frankrijk en Spanje zijn Italië (4 %), Nederland (3 %) en Turkije (2 %) de favoriete bestemmingen voor Belgen die op zoek zijn naar een buitenverblijf. Volgens De Keyser is de belangstelling van Belgen voor een tweede woning in Griekenland “marginaal”. De onzekere politieke en budgettaire situatie van het land wakkert de interesse niet aan. “Een exit van Griekenland uit de eurozone zou het vastgoed op korte termijn goedkoper maken en de verkoop ondersteunen”, denkt De Keyser. “Maar het aantal Belgische transacties zal beperkt blijven.”

ILSE DE WITTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content