WOLLEN SCHILDERIJEN

Met zijn artisanale, handgespoten tapijtwerken roept Artuft BC de oude traditie van de Gobelins op.

Sinds twee jaar stelt de Arteveldestad ruimte ter beschikking aan een atelier dat een eeuwenoude artistieke traditie voortzet. Vandaag zijn de productiemethoden gemoderniseerd, maar de kwaliteit van het werk is te vinden in het artisanale aspect en de creativiteit van de kunstenaar Jean Cracco.

“Al onze kunstwerken zijn uniek,” zegt Jean Cracco van Artuft BC. “De wandtapijten worden volledig manueel gemaakt volgens de wensen van de klant. Wij werken à la carte. Ik bezoek de klant steeds bij hem thuis om een concept te bespreken en om te zien waar het wandtapijt zal hangen, zodat het perfect in zijn nieuwe omgeving zal terechtkomen.” Het grootste tapijt dat tot nog toe werd geproduceerd, was 30 vierkante meter groot. De prijzen variëren van 30.000 frank tot 200.000 frank.

Artuft BC heeft drie personen in dienst. De waarde van het tapijt wordt bepaald door het originele ontwerp en door de dichtheid van de wol per vierkante centimeter. Dit laatste geeft een bijzonder aspect aan het kunstwerk. De wol die Artuft BC gebruikt, is afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Met een gamma van meer dan 1400 kleuren heeft de ontwerper oneindig veel mogelijkheden. “Wol is een zeer kostbare materie,” zegt Jean Cracco enthousiast. “Ze is niet alleen zacht en mooi om naar te kijken, maar de tapijten dempen en verrijken tegelijk het geluid een probleem waar nogal wat moderne huizen mee kampen.”

Met een tuftpistool wordt de wol geïnjecteerd op een doek waarop het originele ontwerp van Jean Cracco is getekend. Dit proces vergt vele uren werk omdat steeds rekening moet worden gehouden met het formaat, het aantal kleuren enzovoort. Vervolgens wordt dit geheel achteraan met een dubbele laag latex bevestigd op het canvas waarvan de antislipkenmerken worden gewaardeerd door klanten die deze ‘schilderijen’ gebruiken als tapijt. In sommige tapijten wordt er zelfs zijde verwerkt.

Artuft BC, dat vorig jaar voor ongeveer 700.000 frank tapijten verkocht, heeft eerst contact opgenomen met binnenhuisarchitecten en meubelzaken. Daarna heeft het zich tot particulieren gewend. Jean Cracco en zijn zakenpartner Christine Bauts willen nu ook firma’s aanspreken die een originele decoratie willen in hun inkomhal of in de kantoren. Om een breder publiek te bereiken, heeft Artuft BC onlangs tapijten tentoongesteld in een galerij in het Zoute. Het bedrijfje stelt eveneens een permanente collectie tentoon in het Museum van Decoratieve Kunsten te Gent.

JEAN CRACCO (ARTUFT BC) Wandtapijten worden manueel gemaakt volgens de wensen van de klant.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content