WOLFGANG VERREZEN

Wolfgang Verraes (44 j.) staat er weer. De spraakmakende Kortrijkzaan, wiens firma begin de jaren tachtig elke dag een huis bouwde maar vier jaar geleden failliet ging, slaagt erin opnieuw winst op de tabellen te zetten, ditmaal met zijn jongste geesteskind, Young Budget Homes, dat in ’96 met een zestigtal gebouwde huizen een omzet van zo’n 115 miljoen frank realiseerde.

In 1993 moest Verraes, houtbewerker van opleiding, noodgedwongen de boeken neerleggen van zijn firma Biowoodconstruct, gespecialiseerd in het bouwen van houten villa’s. Het bedrijf van de voormalige voorzitter van de Zuidwest-Vlaamse ondernemersclub Jonge Cowboys haalde een omzet van meer dan een miljard frank, maar had zichzelf een te diepe “verliesput” gegraven, voornamelijk door mislukte investeringen in het buitenland.

“Ik kom uit een diep dal”, zucht Verraes vandaag : “Na het faillissement heb ik bloed en tranen gezweet om een nieuw bedrijf uit de grond te stampen en het vertrouwen van het publiek terug te winnen. Dankzij de morele steun van mijn oud-medewerker en huidig vennoot Pascal Blancquart slaagde ik er eind ’93 in Young Budget Homes op te richten, specialist in het bouwen van moderne en budgetvriendelijke sleutel-op-de-deurwoningen (basisversie : 3,2 miljoen frank). Snel en stipt zijn onze ordewoorden : we verbinden ons ertoe binnen de zes weken na ondertekening van het contract de werken te starten. Honderd dagen later betrekt de bouwheer zijn woning.”

In een eerste fase trachtte de onderneming haar concept op plan te verkopen. Maar dat vlotte niet. Daarom kozen Verraes en Blancquart voor een modelwoning in De Pinte. De slechte ervaring uit het verleden deed hen beslissen zich voortaan te beperken tot een afgebakende regio, in casu Oost-Vlaanderen. Vandaag voert Young Budget Homes niets meer in eigen beheer uit, maar werkt het uitsluitend nog met onderaannemers.

Hoewel Verraes zijn oude ambities vroeger mikte hij op een penetratie van 1 % op de Belgische bouwmarkt voor meer kleinschaligheid ingeruild heeft, hoopt hij toch stap voor stap zijn segment uit te breiden. Voor die expansie doet hij een beroep op een nieuwe techniek in de bouwsector : het franchise-systeem. Voor de uitwerking staat het Gentse adviesbureau MDR van Mark Dejaegher in. Verraes : “De Amerikaanse goeroe JohnNaisbitt voorspelt dat tegen 2000 ongeveer de helft van de Amerikaanse kleinhandelsmarkt via franchising gerealiseerd wordt. Zo’n vaart zal het hier wel niet lopen, maar de formule heeft grote voordelen op het vlak van marketing en begroting. Zo dekt de franchisegever op een snelle manier de markt, verhoogt hij z’n controle op de werven en geniet hij financiële steun van de franchisenemer. In ruil daarvoor bieden wij onze zelfstandige medewerkers een goed concept (soft- en hardware) en een basisstructuur.” Begin dit jaar stapte Francis Soete mee in de boot van Verraes met een eigen kijkwoning in Roeselare. Deze maand kwam daar Ludo Leesen uit Riemst (Tongeren) bij.

WOLFGANG VERRAES (YOUNG BUDGET HOMES) Met nieuw franchisingsysteem op de bouwmarkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content