Woelig eindejaar

De slotweken van het beursjaar 2014 kennen nog serieuze bewegingen. Het is niet onlogisch dat er, na het enorm snelle en volledige herstel na de oktobercorrectie, nog een weerslag zou volgen. Verontrustend is dat op zich niet. Typisch voor december is ook dat al zwaar getroffen sectoren en aandelen nog eens extra worden afgestraft. Die verkopen zijn een gevolg van windowdressing – het staat voor fondsbeheerders niet om met die aandelen te pronken in het jaaroverzicht – en van tax loss selling. Onder meer in de Verenigde Staten mogen gerealiseerde minwaarden fiscaal in mindering worden gebracht. Stevige gezakte aandelen verkopen levert zo een fiscale troostprijs op. Die fenomenen corrigeren zichzelf vaak al begin januari.

We willen nog profiteren van die eindejaarskoopjes door de positie in Petrobras aan te vullen. Ook de tussentijdse correctie in ICBC biedt mogelijkheden richting 2015. De resterende cashpositie moet dan dienen om de 65 extra aandelen van de kapitaalverhoging van Tessenderlo Group te betalen.

Inditex blijft op koers

Met de cijfers voor het derde kwartaal van het boekjaar 2014-2015 (afsluitdatum boekjaar 31 januari) heeft Inditex grotendeels aan de verwachtingen van de analisten voldaan. Inditex is de maatschappij boven de succesvolle kledingketen Zara. Vandaag zijn er wereldwijd ruim 1800 Zara-winkels op zorgvuldig uitgekozen plaatsen in populaire steden in 88 landen. De hele groep bestaat uit acht merken, met naast Zara ook Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home (bed- en badlinnen) en Uterqüe. De groep beschikte eind juli wereldwijd over 6570 winkels, na de opening van 230 nieuwe winkels in de eerste negen maanden van het boekjaar.

Die zorgden voor een omzet van 12,71 miljard EUR in de periode februari-oktober, of 7 % meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij constante wisselkoersen (zonder het effect van de sterkere euro) was sprake van een omzetstijging met 10,5 %. Het resultaat lag in lijn met de gemiddelde verwachting van de analisten, met 1,69 miljard EUR nettowinst, tegenover een analistenconsensus van 1,68 miljard EUR. Dat is slechts een toename op jaarbasis met 1 %.

De brutomarge zakte dan ook in de eerste negen maanden met 100 basispunten (1 %; van 59,9 naar 58,9 %, de laagste brutomarge sinds 2009). Maar door de terugval van de euro de jongste maanden zou het ergste achter de rug moeten liggen. Bij de start van het lopende tweede semester van het boekjaar bedraagt de omzetgroei 14 % (bij constante wisselkoersen) voor de periode 1 november tot en met 8 december, wat wijst op een versnelling van de omzetgroei. Vandaar de positieve koersreactie op de cijfers.

Inditex is zonder discussie topkwaliteit. We mikken op minstens 10 % omzetgroei (bij constante wisselkoersen) voor nog vele jaren. De groeiende middenklasse in de opkomende landen speelt de textielsector recht in de kaart. Het aandeel blijft dan ook tot nader order in de voorbeeldportefeuille. Al moeten we uitkijken, want het Inditex-aandeel is verre van goedkoop tegen 26 keer de verwachte winst voor boekjaar 2014-2015 en een verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van 15.

INDITEX RAPPORTEERT

EEN VERSNELLING VAN

DE OMZETGROEI.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content