WITWASSEN

Luxemburgs zwijgrecht ?

Begin deze maand werd Damien Wigny, de voorzitter van het directiecomité van KB Lux, aangehouden in zijn weekendverblijf in Waals-Brabant. Hij werd verhoord in Brussel en zelfs enkele dagen op secreet gesteld. Niet alleen de commotie over de vermoede fiscale fraude of mogelijke witwaspraktijken rond de KB Lux werd weer opgerakeld. Ook de spectaculaire arrestatie en de paar dagen eenzame opsluiting deden vele wenkbrauwen fronsen. Tegelijk rijst een complex dispuut over de bevoegdheid van het Belgische gerecht enerzijds en de bescherming van het beroepsgeheim anderzijds. Over het bankgeheim is wel vaker gebakkeleid. Door de zaak-Wigny worden de Belgen er andermaal met hun neus op gedrukt. Wat in ons land strafbaar is, blijkt dat niet noodzakelijk in het Groothertogdom Luxemburg. Daar riskeert de bankier zelfs een fikse straf als hij zijn beroepsgeheim schendt.

Het boek van Guy Stessens over De nationale en internationale bestrijding van het witwassen gaat veel ruimer dan de zoveelste fiscale Belgisch-Luxemburgse botsing. Vanuit actualiteitsperspectief kon zijn werk hoe dan ook moeilijk op een geschikter ogenblik verschijnen. Toch mag een waarschuwing niet ontbreken. Hoezeer Stessens ook zijn best doet om de soms brakke regelgeving ter zake helder uiteen te zetten, het blijft een uitermate gecompliceerde materie. Bovendien kan hij niet verhullen dat zijn turf de omzetting is van het proefschrift, waarmee hij onlangs zijn doctorstitel haalde aan de UI-Antwerpen. Wie er de tijd voor neemt, krijgt hier evenwel een uniek magnum opus in handen, dat zelfs in gespecialiseerde buitenlandse kringen geen gelijke vindt.

Allicht zullen cynici opmerken dat het boek veel meer belangstelling zou oogsten als het vanuit het oogpunt van creatieve fiscalisten geschreven was. Stessens vertrekt evenwel vanuit de vraag naar een effectievere bestrijding van wat hij omschrijft als “de profijtgerichte criminaliteit”. Uiteraard komt ook het zwijgrecht uitgebreid aan bod.

Voor een concrete blik op allerhande fraude kan u terecht bij de jongste uitgave van de Stichting Preventie Economische Criminaliteit. Hoe kwetsbaar, bijvoorbeeld, is uw bankrekening ? Aad de Bruijn gaat na wat er kan gebeuren en hoe u zich beter kan beschermen. Hij gaat wel uit van de Nederlandse situatie.

LDD

Guy Stessens, De nationale en internationale betrijding van het witwassen. Intersentia, 652 blz., 3950 fr. Aad de Bruijn, Firma Fraude Deel 2. Stichting Preventie Economische Criminaliteit, 256 blz.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content