Witte nachten in Brussel

Dominique Soenens Freelancejournalist

In de Louizalaan in Brussel verwelkomde designhotel The White Hotel onlangs zijn eerste gasten. Met werk van Belgische designers op elke kamer en een blitse scooter om de stad te verkennen, richt

het zich tot zakenlui met een jonge geest, die geen boodschap hebben aan exuberante luxe.

Tussen de overwegend statige architectuur in de Louizalaan valt de gevel van The White Hotel ietwat uit de toon, maar in de lobby van het viersterrenhotel zet het bureaumeubel Secret’Air van de Limburgse designer en architect Bart Lens meteen de strak afgemeten toon. Hetzelfde geldt voor de balie, een meubel dat in de volle lengte van het gebouw doorloopt en verderop transformeert in onder meer een bar en een vitrinekast. “Dat is een van de pronkstukken van ons hotel. Het meubel is in totaal 55 meter lang: zo diep is het gebouw,” vertelt directeur en uitbater Jean-Michel André (41). “Het zet ook de toon voor de rest van het hotel. Design is iets wat een groter publiek aanspreekt, maar we wilden niet zomaar een hotel met designklassiekers van Eames of Starck. We hebben stoelen van Ray en Charles Eames en van Maarten Van Severen, maar we wilden verder gaan. We hebben heel veel goede designers die in het buitenland aanzien genieten, maar daarom niet per se bekend zijn bij het internationale publiek. Daarom staan er in elke kamer stukken van Belgische designers en krijgen de klanten informatie over hun werk. Sommige designers hebben een speciale versie gemaakt van bestaande ontwerpen. Danny Venlet heeft een Easy Chair in het wit gemaakt, Hans Weyers en Klaas Borms hebben hetzelfde gedaan met hun Bullsit Trophy. Katia Dewitte heeft een hoofdbord van een bed op maat gemaakt. De designers hebben zich niet gemengd in de inrichting van het hotel. Er is er maar één die het wel gedaan heeft, Chris Mestdagh. Hij heeft in één kamer de gordijnen veranderd en andere bedbedekking voorzien. Het moest voor ons ook praktisch blijven. Als we elke designer carte blanche gaven, zou het te moeilijk worden.”

België boven

De selectie van de Belgische designers op elke kamer lag in handen van Lise Coirier, designjournalist, auteur van diverse boeken over design en voorzitter van Pro Materia, een vzw die sinds 1999 het Belgische design promoot. “Ze heeft ervoor gezorgd dat we een uitgelezen staalkaart van het hedendaagse Belgische design kunnen laten zien. In totaal komen er zo’n zestig designers aan bod. We wilden er vooral geen levenloze tentoonstelling van maken: de mensen die bij ons overnachten, kunnen de voorwerpen gebruiken. Beneden zijn er enkele kleine voorwerpen te koop, maar wie een groter object wil, wordt doorverwezen naar de ontwerper.”

Los van de voorwerpen op de kamers heeft The White Hotel ook elders design van bij ons. In de loungeruimte vindt u zetels van Quinze & Milan. Voor de architectuur en de inrichting van het hotel deed de eigenaar een beroep op het Brusselse architectenbureau A2M en binnenhuisarchitect Michel Penneman. Die laatste ontwierp samen met Steven Brouns een internetiglo, voor mensen die in alle rust willen internetten.

De inspiratie voor dit hotel hebben de eigenaars in het buitenland gezocht: Le Général in Parijs en The Zetter in Londen zijn kleine hotels die iets extra’s bieden door hun design en hun sfeer. Het zijn kleine hotels met minder dan 100 kamers, met een hedendaagse geest. “De keuze voor wit in de lobby en de kamers lag voor de hand,” zegt Jean-Michel André. “Het gebouw is nogal donker. Wit is bovendien geen kille ziekenhuiskleur meer, maar een aangename, tijdloze kleur. We willen geen interieur dat over enkele jaren gedateerd is. Wit is ook kalmerend, het heeft een zenuitstraling.”

Voor relaxte zakenlui

Mensen die houden van design, maar ook graag in een informele sfeer vertoeven: dat is het publiek waarop The White Hotel mikt. “We bieden de essentiële luxe van een viersterrenhotel, maar niet meer dan dat,” aldus Jean-Michel André. De prijs voor een overnachting ligt tussen 80 en 165 euro. “Wij willen het vooral hebben van de grootte en de sfeer van de kamers en het design. Designkenners en architecten hebben voor onze gasten een parkoers uitgestippeld van designwinkels, boekenwinkels en kunstgaleries. Daarnaast verhuren we ook scooters en fietsen. In de metro of de bus zie je niet zoveel van de stad en het is een heel plezante manier om Brussel te zien. Wij willen iets anders doen.”

www.thewhitehotel.be

Dominique Soenens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content