Wintertrek naar het Westen

De Verenigde Staten en Canada vormen stilaan serieuze concurrenten voor de Europese skistations. Sneeuwzekerheid, een goede service en een uitgebreide waaier aan verblijfsaccomodatie zullen die aantrekkingskracht alleen maar verhogen.

Tien jaar geleden was skiën in de Verenigde Staten of Canada voor Europeanen eerder uitzondering dan regel. Het immense prijsverschil tussen een Europese en Amerikaanse of Canadese skivakantie is nu grotendeels weggewerkt door een zwakkere Amerikaanse en Canadese dollar, maar vooral door de dalende tarieven in de luchtvaart en de komst van wintercharters.

Voor onder andere het Nederlandse Martinair, waarop ook veel Belgische touroperators ‘s winters een beroep doen, vormen de sneeuwcharters naar de VS een uiterst rendabele niche. En in sommige stations in Colorado is de Europees cliëntèle inmiddels goed voor 15 % van de omzet. Sneeuwzekerheid, goede service op en rond de pistes en de meest uitgebreide waaier aan verblijfsaccomodatie van eenvoudige motels over vijfsterrenhotels tot bungalows met inwonend personeel zullen de populariteit van de overzeese bestemmingen alleen maar doen toenemen.

Voor de Europeanen bevinden zich in de Canadese provincie Québec de dichtstbijgelegen stations. Meestal gaat het evenwel om kleinere dorpen met een zeer beperkt aanbod aan pistes. Typische voorbeelden zijn Mont Tremblant en Mont St.-Anne.

Wie écht skiplezier wil beleven, kan beter naar de provincie Alberta. Op een uurtje rijden van Calgary vindt u onder meer Lake Louise en Banff. Het aanbod aan pistes is er zonder meer uitgebreid, heliskiën behoort tot de mogelijkheden en meestal liggen de skigebieden in relatief rustige oorden.

British Colombia vormt de absolute top. Met Whistler momenteel als populairste Canadese bestemming vanuit de Benelux. Het is een kunstmatig dorp, midden in de Rocky Mountains met een architectuur die de negentiende eeuw probeert te evoceren. Achter de gevels vindt u er echter alle moderne faciliteiten. Whistler vormt met Blackcomb één groot skigebied, dat zich qua oppervlakte met de grootste in Europa kan meten, maar hen op basis van zowat alle andere criteria overtreft.

Een week Canada met vlucht en zeven nachten inclusief ontbijt kan vanaf 23.000 tot 25.000 frank in het laagseizoen. Voor dat geld raakt u echter niet verder dan Québec. Even lang skiën, maar met verblijf in een schitterend hotel als Château Lake Louise (het prachtige uitzicht is gratis) of Château Whistler kost tussen de 32.000 en 33.000 frank. Voor het hoogseizoen moet u rekenen op 28.000 tot 30.000 frank in het benedensegment en voor beide genoemde tophotels op 46.000 tot 78.000 frank.

MARK VRIJENS

Volgende week : de beste skigebieden van de Verenigde Staten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content