Winst of verlies?

John Baete

Nu de Ryder Cup achter de rug is, vraagt iedereen zich af of de organisatoren eraan verdiend hebben. Of net niet.

Na ieder groot sportevenement keert de vraag terug: hebben de organisatoren geld verdiend of verloren? Dan hoor je ook weleens verschillende antwoorden. Zelfs voor topevenementen als de Olympische Spelen of de Wereldbeker voetbal zijn de specialisten het zelden eens over de cijfers. Voor de Ryder Cup, vaak beschouwd als het derde grootste sportgebeuren in de wereld, is dat niet anders. Deloitte stelde na de Ryder Cup 2006 op de K Club in het Ierse Kildare een rapport op, en becijferde dat het gebeuren 155 miljoen euro had opgebracht voor de economie van het land. Wales heeft een marketingplan opgesteld om ervoor te zorgen dat de toeschouwers terugkeren, opnieuw voor de sport of gewoon als toerist. De Ryder Cup, die in de hele wereld op televisie kwam, heeft ook mensen warm gemaakt die nooit eerder naar Wales kwamen.

Sir Terry Matthews, de miljardair uit Newport en éminence grise van het toernooi (hij is eigenaar van het terrein van Celtic Manor, dat 200 miljoen euro kostte) verklaarde dat het toernooi in een jaar tijd ongeveer 80 miljoen euro zou opbrengen voor de Welsche economie, waarvan 40 tijdens de Cup zelf. Volgens Sir Mat-thews is dat niet alleen een vorm van gerechtigheid voor de organisatoren, maar ook voor de geschiedenis. De Ryder Cup 2010 werd gespeeld in het meest westelijke deel van het Romeinse Rijk, tussen Isca en Caeroleon. De Via Julia legde een verbinding met Londen, en er waren niet alleen warme baden maar ook een amfitheater met plaats voor vijfduizend mensen en een zwembad van zestig meter. Een kwart van de 20.000 legioensoldaten was in Groot-Brittannië gebaseerd. “Ook dat zullen de mensen vernemen als ze naar hier komen, hoewel ze in de eerste plaats natuurlijk zullen terugkeren voor de golfsport en ons schitterende hotel. We hebben het beste terrein waarop de Ryder Cup ooit werd gespeeld; en er waren iedere dag 50.000 toeschouwers.”

De Ryder Cup biedt ook return voor de jeugd in de golfsport en voor het goede doel, zowel in de States als in Europa. Geen enkele speler of kapitein verdient geld aan het toernooi. De meerwaarde aan uitstraling voor de gelukkigen die geselecteerd worden, volstaat voor de spelers. Beide ploegen zamelen zelfs 5 miljoen euro in, want iedere speler en kapitein stopt 100.000 euro in de pot.

John Baete

Geen enkele speler

of kapitein verdient geld aan het toernooi. De meerwaarde aan uitstraling voor de geselecteerden volstaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content