Winnaars Belgian Building Awards

Crisis of geen crisis, de Belgische architecten en bouwbedrijven blijven kwaliteit afleveren. De toppers worden traditioneel in de tweede week van Batibouw gelauwerd tijdens de Belgian Building Awards. Dit evenement, een organisatie van Trends, Top Bouw, de Belgische Architecten, Batibouw, de Confederatie Bouw en Bouwkroniek, bekroont de realisaties van architecten, bouwheren, studiebureaus en bouwbedrijven.

Voor het architectuurgedeelte van de BBA bereikten 77 inzendingen tijdig de redactie van Trends: 44 in de categorie ‘residentieel gebouw’ en 33 in de categorie ‘niet-residentieel gebouw’. Ter vergelijking: in 2008 waren dat er 129. Toch toonde de jury zich enthousiast. “Minder maar beter”, luidde de conclusie. Zegt juryvoorzitter Jan Bruggemans. “We selecteren streng. En ik stel vast dat dit zich ook stilaan vertaalt in de kwaliteit van de inzendingen. Jaar na jaar zien we het niveau stijgen.”

De jury – professor-architect Jan Bruggemans, burgerlijk ingenieur Laurent Ney en burgerlijk ingenieur-architect DirkJaspaert – legt de lat heel hoog. Kwaliteit alleen volstaat niet, de jury gaat ook bewust op zoek naar innoverende en inspirerende projecten.

De jury selecteerde vijf projecten. In de categorie ‘residentieel’ waren dat Woning H in Oosterzele van Jan De Vylder Architecten en woning VDH van Hans Verstuyft Architecten. De jury opteerde uiteindelijk voor het project van Jan De Vylder.

In de categorie niet-residentieel selecteerde de jury drie projecten: Internaat Hof ten Bos (Brasschaat) van Bureau ZED, productiestudio’s voor Les Ballets (Gent) weer van Jan De Vylder Architecten en Cinéma Sauvenière (Luik) van Bureau vers plus de bien-être. Dit laatste project kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus.

De Prijs Cultureel Erfgoed, toegekend op voorstel van de architectuurjury, gaat dit jaar naar het Musée de la Photographie in Charleroi. De Internationale Prijs is voor het bureau Greisch. Dit Luikse studiebureau realiseerde in samenwerking met sir Norman Foster het befaamde viaduct van Millau in Frankrijk.

De prestigieuze Innovation Award, toegekend door leden van de Confederatie Bouw en het WTCB, gaat dit jaar naar twee laureaten: Wienerberger, voor zijn inspanningen om de geluidsisolatie van woningen te verbeteren, en Metasetech, voor zijn nieuwe veiligheidshaak.

Durabrik en Algrondbo krijgen dit jaar de Keien van Bouwkroniek, een prijs voor de snelst groeiende Belgische bouwbedrijven. (T)

LV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content