Wining & dining

Pieter van Doveren selecteerde 10 restaurants met een uitzonderlijk wijnaanbod.

FOLLIEZ

IKorenmarkt 19 2800 Mechelen tel. 015420302 www.folliez.be Zaterdag en zondag gesloten.

Eigenaar Danny Vanderschueren is een wijnbolleboos die – of u dat nu prettig vindt of niet – zijn kennis uitvoerig etaleert aan tafel. Dan noemt hij zijn gasten bij voorkeur bij de voornaam, iets waarop niet iedereen is gesteld. Toch blijft Folliez een succes. Dat komt niet alleen door de ruime wijnkeuze, maar ook door de smakelijke gerechten van Marc Clement.

Deze kok is afkomstig van het Antwerpse restaurant Zeste en verving vorig jaar Axel Colonna-Cesari.

JALOA

IOud Korenhuis 31 1000 Brussel tel. 025121831 www.jaloa.com Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

De Franssprekende Gaëtan Colin en Michel Robert presenteren Jaloa, een Belgische versie van de Parijse bar à vin. Hier bent u aan het goede adres voor eenvoudige, maar smakelijke zuiderse gerechten en lekkere, onbezorgde wijntjes. De koks kennen elkaar uit eerdere haltes, zoals Le Bistrot du Mail, Michel D. en Auberge de la Roseraie.

Plaats van gebeuren is een oud huis, dat binnenin zoveel mogelijk werd gestript. De gasten kijken op planken vloeren en muren van afgekapte baksteen. In het voorste gedeelte bevindt zich de toog, die de scheiding vormt tussen het kookgedeelte en de gastentafel met loungehoek. In het hoger gelegen achterhuis staan tafeltjes, gedekt met streepjes stof. Gaat u de trap af, dan komt u in de gewelfde kelder.

ONDER DE TOREN

IHansbekedorp 24 9850 Hansbeke tel. 09 2330009 www.othellowinebar.be Zaterdagmiddag,zondag en maandag gesloten.

Yves Loontjens verhuisde zijn wijnrestaurant Othello naar een door Axel Vervoordt gerestaureerd oud pand in Hansbekedorp. Omdat de huizen daar al een naam dragen, veranderde Othello in Onder de Toren.

De kok is een wijnliefhebber en beschouwt het als een uitdaging om gepaste wijn en spijs te combineren. Het concept is gebaseerd op een traditioneel en inventief menu, telkens met keuze uit vijf voor- en vijf hoofdgerechten. Daarnaast is er een ruime keuze aan wijnen, waarbij 25 geopende wijnen, die ook per glas worden geschonken.

INVINCIBLE

IPacificatiestraat 3 2000 Antwerpen tel. 03 2944 878 www.restaurantinvincible.be Gesloten op zondag en maandag.

Kenny Burssens is nog jong, maar weet toch veel over wijn. Hij opende anderhalf jaar geleden Invincible, een wijnrestaurant met beknopte spijskaart. Het eethuis heeft een modern-sobere, rechtlijnige en zorgvuldig uitgelichte inrichting, die kan worden omschreven als ‘hedendaagse chic’. De bar neemt de centrale plaats in en er klinkt swingende muziek.

Kenny is een vlotte boy, die zijn bezoekers snel in zijn zak heeft. Hij schept een vertrouwensklimaat, waarin de klant Kenny’s wijnvoorstellen volgt. De suggesties probeert Kenny af te stemmen op de smaak en de portemonnee van de klanten. De wijnkaart telt zo’n 170 referenties en er zijn permanent een twintigtal wijnen per glas beschikbaar.

BRASSERIE LATEM

IKortrijksesteenweg 9 9830 Sint-Martens-Latem tel. 09 2823617 www.brasserielatem.be Zondag gesloten.

Peter Van Den Bossche en Katrien Bogaert timmeren al heel wat jaren aan de Kortrijksesteenweg. Vorig jaar ontvingen zij terecht de prijs voor de mooiste wijnkaart van Vlaanderen. Die kaart is een echt voorbeeld: de keuze is niet alleen bijzonder uitgebreid (meer dan 750 referenties), het repertoire is ook helder ingedeeld – volgens de druivenrassen – en de prijzen zijn redelijk!

In deze onvervalste brasserie kunt u ook lekker eten. De royale gerechten zijn bereid volgens de regels van de klassieke keuken en hier en daar ontdekt u Provençaalse en Aziatische invloeden.

BAR- T A VIN

ILangeslachterijstraat 3-5 2060 Antwerpen tel. 03 6632713 Zaterdag en zondag gesloten.

Bij Bar-T A Vin draait alles rond 150 verschillende wijnen. Het wijnaanbod is vooral Frans en Italiaans, aangevuld met een bescheiden keuze wereldwijnen. Aan de kurkentrekker staat Bart Adriaenssens. Hij is nog geen dertig jaar, studeerde af aan de wijnbouwschool van Montpellier en maakte drie jaar lang wijn in Zuidwest-Frankrijk.

In Bar-T A Vin kunt u wijn kopen tegen meeneemprijzen of ter plaatse proeven. Er zijn enkele tafels en als het maagje begint te knorren, zijn er eenvoudige, zuiders gekruide gerechten. Chef-kok is Tom Van der Borght (voorheen Willem van Doornick). Hij beperkt zijn repertoire tot antipasti, charcuterie, kaas, een warme snack van de dag en tartaarsteak als specialiteit.

PAZZO

IOude Leeuwenrui 12 2000 Antwerpen tel. 03 2328682 www.pazzo.be Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

William Wouters behaalde in zijn vorige leven, toen hij nog wijnkeldermeester was in het restaurant van zijn ouders (Carème in Kontich), de titel ‘Beste Sommelier van België’. William was zijn familie ontrouw en verhuisde naar de noordkant van Antwerpen, waar de sfeer van de stad een stuk spontaner is dan aan de zuidkant.

William Wouters opende als eerste een wijnrestaurant. De spontane grappenmaker weet de kopstukken uit de maritieme wereld en andere zware jongens rond zijn vingers te draaien. William loopt met open flessen tussen de tafels. Hij gaf de pollepels aan de vrouwelijke chef Ingrid Neven. Deze freewheelende kok kiest voor leuke bereidingen uit de wereldkeuken en houdt van Japanse en Italiaanse invloeden.

OLIJFBOOM

INoordstraat 3 8630 Veurne tel. 058317077 Zondag en maandag gesloten.

Aan de oranjegele muren van deze artistieke wijnkroeg hangen kleurrijke schilderijen van Joël de Rore. Hier en daar staan beeldhouwwerken van Eddy Walraeve opgesteld. De kunstenaars zijn huisvrienden. En overal waar u kijkt, staan flessen wijn en sterke drank: alcohol speelt hier duidelijk een belangrijke rol.

In Olijfboom gaat het er losjes aan toe: daar zorgt het spontane optreden van chef-kok Jean Vandenberghe voor. Hij kokkerelt in artistieke kleding in de open keuken en springt geregeld tussen de tafels voor een snelle babbel. Het restaurant is zowel geliefd bij lokale zakenlieden als bij rustige genieters met een tweede verblijf aan de kust. De fans komen voor de eenvoudige en royale keuken en ook en vooral voor een goed glas wijn.

Jean Vandenberghe liep koksschool in Koksijde, volgde les aan de wijnuniversiteit van Bordeaux en werkte in toprestaurants.

VINI DIVINI

IHerderstraat 28 1050 Elsene tel. 0477261487 Zaterdagmiddag gesloten.

De handige en ludieke Marino Vincenzo opende een onvervalste Italiaanse enoteca in de ingang van een oude garage. Dit bijzondere adres voor avonturiers die houden van niet-conventioneel tafelplezier, is te vinden in een achterstraat van de Brusselse bovenstad. De mensen schuiven dicht tegen elkaar aan en alles draait hier rond Italiaanse kwaliteitswijnen. Marino houdt zijn uitbundige fans, onder wie onze eerste minister, onder controle, kiest wijnen, schenkt, animeert en kookt voor zijn publiek op een studentikoos tweepitsfornuis.

BACCHUS

IAalterweg 10 9880 Aalter www.restaurantbacchus.be Dinsdagavond, woensdag en zaterdagmiddag gesloten.

Hans Willaert en Tineke de Wulf openden aan de snelweg Maldegem-Knokke een wijnbrasserie met niveau. De automobilist met honger heeft alle reden om op de rem te staan.

Hans kan bogen op vijftien jaar horeca-ervaring, werkte onder meer in de eetzaal van Hof Van Cleve en staat in Bacchus zelf aan het fornuis. Zijn bereidingen zijn ongecompliceerd en smakelijk. Met hem mee kwam Henny Naessens, die instaat voor het wijnadvies. Hij stelde een wijnkaart met 250 referenties samen. Daarbij ook met zorg geselecteerde wijnen uit de nieuwewereldlanden.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content