Windows sinds 1990

Winkin’ is een compleet pakket voor handelsadministratie. Made in West-Vlaanderen.

Gerdi Staelens lacht om de idee dat boekhouders conservatief zouden zijn en ongeïnteresseerd in werken onder Windows. “Zij zitten in die Dos-programma’s met de jarenlange historieken van hun klanten. Dáárom kunnen ze niet gemakkelijk veranderen. Of denkt u dat zij niet met Excel of Word werken zoals iedereen ? De praktijk is dat boekhouders nu verschillende programma’s gebruiken. Hun nieuwe klanten beginnen zij onder Windows.” Als zaakvoerder van Winking bvba kan Gerdi Staelens het weten. Daar, in de Dorpsstraat van Koekelare, putje West-Vlaanderen, wordt al sinds ’90 onder Windows gewerkt.

“Vooral het concept van het pakket wordt gewaardeerd,” stelt Staelens. Terwijl Dos-programma’s uitgaan van een scenario waarin de gebruiker kiest uit een beperkt aantal opties (van A naar B1, B2 of B3 en niet anders), werkt Windows essentieel zoals de gebruiker dat wil. Dat betekent dat hij middenin een bepaalde procedure kan ophouden om klantengegevens te checken, de rekenmachine kan oproepen voor een berekening, een artikelenlijst opvragen of een factuur opmaken. Dat geeft een gebruiksgemak dat onder Dos onbereikbaar is. Waarom zijn anderen dan zo laat met Windows ? “Het is een bijzonder dure ontwikkeling,” weet Staelens, verwijzend naar bedrijven als WordPerfect of Ashton-Tate, die jaren vertraging opliepen bij de overstap, of er nooit geraakten.

Winkin’ is een complete administratie niet alleen een boekhouding voor verkoop- en distributiegerichte bedrijven. Het is geschreven in C, wat een enorme controle geeft tot in de kleinste details van het product, maar wat lange ontwikkelingstijden meebrengt.

FINESSE.

Winkin’ straalt liefde uit voor het vak. Zo is er nauwlettend op toegezien dat het programma net zo goed met het klavier als met de muis kan worden bediend. De rechtermuisknop biedt, zoals dat hoort in Windows 95, altijd een overzicht van wat met het actieve item kan worden gedaan. U kan bladeren in een keuzelijst in één venster en tegelijk de daarmee verbonden gegevens in een ander venster in focus blijven houden (normaal verspringt de focus in Windows naar het actieve venster, zodat u bij elke nieuwe keuze uit uw lijst de daarmee verbonden gegevens in het andere venster telkens opnieuw naar voor moet halen). In de compact gehouden vensters kunnen achter de knoppen van bijvoorbeeld het artikelenbeheer complexe prijsberekeningsformules worden ingevoerd. Zo houdt u bij het onderhandelen over kortingen altijd een klare kijk op uw winstmarges. Zelfs als het om samengestelde artikelen gaat. Of u kan uw prijzen altijd op 5 of 9 laten eindigen. En voor uw klanten voorraad reserveren. Boekhouders kunnen zelf ventilatiesets programmeren. Lieve dingetjes, zoals het doorklikken naar de website van een leverancier of het toevoegen van illustraties aan uw steekkaarten zijn standaard beschikbaar. En er is een ruim gamma afdrukbare overzichten, waaronder uiteraard de BTW-aangifte.

LOW COST.

Gerdi Staelens en zijn companen hebben resoluut gekozen voor het moderne softwaredistributiemodel. “Als Will Tura in zijn garage blijft zingen, verkoopt hij ook geen platen”, luidt het nuchter. Dus worden er light-versies van het programma verspreid, is het in het verleden gebundeld verkocht met onder meer MS Office en is het tegen een onweerstaanbaar lage prijs in de handel te vinden : 23.990 frank, btw inclusief. Daarin zijn dan modules begrepen die door andere prijsbrekers gewoonlijk als opties worden verkocht, zoals facturatie of voorraadbeheer. Staelens : “Alles wat u nodig heeft, zit hier standaard in. Wij hebben maar 2 opties bij het pakket : een streepjescodelezer en een Crystal Reports rapportgenerator.”

“Van versie 1 zijn er meer dan 20.000 stuks verkocht”, zegt Gerdi Staelens. Afgelopen zomer is versie 2 voor Windows 95 en NT gepubliceerd (intussen ook al weer goed voor 850 installaties). Alles samen zitten er onderhand 12 manjaren werk in het pakket. Dat alles is maar mogelijk omdat Winkin’ geen zware structuur meesleept : twee ontwikkelaars (vennoot Jan Vandenbosch is het technische brein achter Winkin’), één support, Gerdi Staelens zelf als overhead en nu twee vertegenwoordigers. Wat voldoende was om vorig jaar met Microsofts Accounting Solution Tour mee te draaien naast de jongens van de Exact Group/Cubic, Sage, Expert/M, Fiscalc, Vero, Unit 4 en Solid Data. “Versie 1 is al verkocht in Nederland, Zwitserland en Luxemburg. Momenteel worden de schermen van Winkin’ 2 in tien talen vertaald zodat we onze partners demo’s kunnen presenteren”, zegt Gerdi Staelens.

Ook het ondersteuningsprobleem is elegant opgelost. Wie telefonische hulp wil, kan Winking via een 0903-nummer bellen en zijn probleem uiteenzetten. De prijs van die verbinding (45 frank/minuut) betekent dat Winking voor zijn support wordt betaald, dat de klant tot efficiëntie wordt aangespoord en het kleine bedrijfje niet onnodig belast. Een idee die allicht navolging zal krijgen.

BNL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content