Windkracht 10 aan de Zenne

Samen sterk. Daarmee bewijst de familie Colruyt dat ze haar slagkracht vele keren overstijgt. Ze is bekend als grootgrutter en prijzenbreker, maar haar portfolio met activiteiten en participaties gaat van IT tot groene energie.

Alle belangen en participaties van de familie Colruyt samen staan voor een omzet van 6,7 miljard euro en ruim 20.000 werknemers. Voorlopig lijkt de familie goed te kunnen omspringen met het managen van de vele diverse activiteiten. Op belangrijke sleutelposities zijn familieleden geposteerd, maar voor het operationele luik laat de familie de ruimte om externe managers hun ding te laten doen. Die politiek legt haar duidelijk geen windeieren.

Toen Jef Colruyt de fakkel van zijn vader Jo overnam, was de naam Colruyt nog synoniem voor de in 1925 door grootvader Franz opgerichte etablissementen. In 1979 vond een eerste diversificatie plaats, toen de drukkerij ondergebracht werd in de aparte vennootschap Druco. Maar pas in 1994, het overlijdensjaar van Jo Colruyt, brak de groep uit en startte met Droomland, het latere Dreamland. Sindsdien staat er geen maat op de dadendrang van de familie, die nog steeds als een geheel opereert. De investeringsvehikels van de groep zijn niet te tellen, maar sleutelvennootschappen zijn Colruyt, Him Drie en Dham.

Van retail naar lefgeld

Aanvankelijk bleef de familie bij haar leest met retailbedrijven Okay, Bio Planet en Spar als bekende trekkers. Gaandeweg verlegde de groep haar actieradius. Met een belang van 16 procent in RealDolmen is ze actief in de IT-sector. Minder bekend is dat de Colruyts ook zeer actief investeren in duurzame-energieprojecten. Zeewindenergieparken als Belwind, Eldepasco of het windpark Ieperlee weten zich met de familie Colruyt verzekerd van een duurzame referentieaandeelhouder.

Bovenal is de familie actief in durfkapitaal. Colruyt is een investeerder in het relatief jonge Belgische fonds Vendis rond het voormalige management van Mitiska. Andere bekende investeerders zijn onder meer Rudi Mariën (ex-Innogenetics), leden van de families de Pret (AB InBev) en Vaxelaire (ex-GIB), de familie Lippens en Emiel Lathouwers (ex-AS Adventure). Vendis mikt op een kapitaal van 100 miljoen euro en heeft daarvan al ruim 75 miljoen euro opgehaald bij zijn investeerders. Vendis mikt vooral op participaties in bedrijven die actief zijn in de retailsector.

In de drie Sofindev-fondsen is Colruyt dan weer een referentieaandeelhouder met belangen tussen 20 en 30 procent. Daar speelt Colruyt in ploegverband met Sofina, de belangrijke partner sinds jaar en dag. Bekende participaties zijn Abelag (zakenjets) of tassenfabrikant Hedgren.

Duurzaamheid

Daarnaast heeft Colruyt ook eigen fondsen als Stonefund en Impact Capital. Het eerste fonds van Stonefund, opgericht in 2001, was vooral actief in ICT, typisch voor die tijdsgeest. Dat close-endfonds zit in de desinvesteringsfase. De twee andere fondsen onder de koepel van Stonefund zijn vooral actief in duurzame-energieprojecten, en namen zestien participaties, waarvan vijf in België. Impact Capital staat onder auspiciën van Piet Colruyt en ook hier staan hernieuwbare energie en groen vastgoed centraal in de benadering.

Voorts heeft Colruyt belangen in buitenlandse duurzame fondsen als Wheb Ventures en Emerald Technologies. Dat zijn internationaal serieuze kleppers die 14 en 24 bedrijven met een sterke focus op duurzaamheid in portfolio hebben. Gimv is ook een investeerder in Emerald.

De uitdaging bestaat erin die gedifferentieerde moloch op een duurzame manier te blijven controleren.

6,7 miljard euro omzet 20.000 werknemers 1925 ontstaan in Halle

De familie Colruyt moet de gedifferen-tieerde moloch op één lijn zien te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content