Wind in de zeilen

© ISTOCK

Sioen Industries is de wereldleider in het coaten van synthetische weefsels – het bedekken van een drager met een beschermlaag. Het bedrijf focust op hoogwaardige technische beschermkledij. Sioen is de enige volledig geïntegreerde speler in de sector. Tot de basis van zijn strategie behoort het inzetten op innovatie en een modern productieapparaat. Die continue investeringen in nieuwe technische toepassingen doen de omzet groeien. Midden deze zomer trok de onderneming uit het West-Vlaamse Ardooie alle aandacht naar zich met de overname van Dimension-Polyant, de wereldmarktleider in zeildoeken. Met een transactiewaarde van 38 miljoen euro was die operatie de grootste acquisitie in de geschiedenis van Sioen.

De groep heeft een fraaie eerste negen maanden van 2016 achter de rug, leert de tradingupdate. De groepsomzet steeg met 10 procent, van 243,9 naar 268,2 miljoen euro. Vooral de veruit grootste divisie, Coating (spinnen, weven en coaten), zag haar omzet toenemen, van 145,9 naar 168,9 miljoen euro (+15,8%). In dat cijfer zitten wel zes maanden omzet van het op 1 april overgenomen Manifattura Fontana en twee maanden omzet van Dimension-Polyant verrekend. Exclusief die overnames is er een organische groei van 6 procent. De kleinste afdeling, Chemicals (productie van industriële pasta’s, vernissen en inkten) boekte een organische omzettoename van 8,2 procent. De derde afdeling, Apparel (confectie van technische kledij), deed het minder goed met een omzetdaling van -1,8 procent, van 68,6 naar 67,4 miljoen euro.

Boven op de gestegen omzet zijn de beleggers dit jaar vooral blij met de toegenomen winstgevendheid van de groep. De recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) liep in de eerste zes maanden op met 23 procent tot 32,2 miljoen euro (er staan geen winstcijfers in de tradingupdate over het derde kwartaal). Dat betekent dat de rebitda-marge (bedrijfskasstroom tegenover de omzet) is opgelopen van 15,6 procent in de eerste helft van vorig jaar tot 17,9 procent in de eerste helft van 2016.

Nog positiever is de evolutie van de bedrijfswinst (ebit). Die maakt een sprong van 41 procent, van 18,5 naar 26,1 miljoen euro. Dat vertaalt zich in een klim van de ebit-marge van 11,0 naar 14,5 procent. De nettowinst per aandeel steeg van 0,58 naar 0,71 euro. De tradingupdate werd afgerond met de bevestiging dat de onderliggende trend zich ook voor het volledige boekjaar zal doortrekken.

Conclusie

De omzet- en winstontwikkeling was de jongste jaren veeleer vlak bij Sioen Industries, met een omzet in de buurt van 320 miljoen euro. Daarin komt dit en de komende jaren een positieve kentering. Door organische groei en door de overname van Dimension-Polyant zou de omzet volgend jaar weleens in de buurt van 400 miljoen euro kunnen liggen. Tegen 17 keer de verwachte winst en tegen 8,5 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2017 begint de waardering op te lopen. Dat vermindert het opwaartse koerspotentieel. Vandaar dat we het aandeel uit de Inside Selectie halen.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Al verschenen op insidebeleggen.be op 29 november

BELEGGERS ZIJN BLIJ MET DE TOEGENOMEN WINSTGEVENDHEID.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content