Willy Horseele (50) De copiloot voor scherpe bochten

Is: financieel directeur van Kluwer

Vrije tijd: sporten en verbouwenWilly Horseele kan zonder moeite cijfers onthouden. Een gemak wanneer de financieel directeur van informatieleverancier Kluwer zijn zoon helpt bij zijn huiswerk voor wiskunde, maar evengoed wanneer hij zijn cv overloopt. De handelsingenieur begon zijn carrière in 1983 bij Siemens, waar hij zowat alle rangen doorliep. Als financieel directeur van Siemens Business Services ruilde Horseele het bedrijf in 2002 voor Atos Origin Belux, het huidige Atos Worldline Belux. Hij werkte er zes jaar als financieel directeur, voor hij vorig jaar dezelfde functie opnam bij Kluwer in Mechelen. Horseele rapporteert in die functie aan de CEO van Kluwer in België, Henri Van Engelen, en aan de financieel directeur van Wolters Kluwer LTRE, Matthijs Lusse.

Van een informaticabedrijf naar een onderneming die nog vaak geassocieerd wordt met boeken. Een moeilijke overstap?

WILLY VAN HORSEELE. “De rol van een financieel directeur is altijd dezelfde. Je bent een copiloot die de CEO waarschuwt voor scherpe bochten en hem aanmaant snelheid te minderen wanneer nodig. Die basisfunctie had ik voorheen in mijn carrière ook al, maar de invulling ervan is inderdaad afhankelijk van sector tot sector. Het was een jaar geleden dus even zoeken. Een groot deel van de omzet van Kluwer komt nu wel van elektronische informatie, van opleidingen en van software in plaats van boeken. Toch blijft de sector heel anders dan de IT-sector waar Atos actief in is. Bij Kluwer is het gemakkelijker om een langetermijnvisie te ontwikkelen.”

Welke uitdagingen zag u bij uw start 365 dagen geleden?

HORSEELE. “Ik wilde cashflow- en ebitda-management combineren met het ondersteunen van de ontwikkeling van de nieuwe markten zoals die van elektronische informatiedragers. De uitdaging is om dat evolutionair, niet revolutionair te doen. We moeten de overstap naar de nieuwe media maken en het belang van boeken toch behouden. Enkele klanten zijn soms verder vooruit dan wij, maar anderen blijven eerder klassiek denken. Daar moeten we dus goed naar luisteren. Maar de crisis heeft voor accentverschuivingen gezorgd. De focus ligt nu heel sterk op het bewaken van de omzet en de winst, minder op fusies en overnames.”

Zijn overnames dan geen optie meer voor Kluwer?

HORSEELE. “Om bij te sturen, mag je niet alleen achteruit kijken. We zetten de acquisitieplannen dus niet helemaal in de koelkast, want we willen wel groeien. Als er overnamemogelijkheden zijn die onze klanten ten goede kunnen komen, zullen we die zeker bekijken. Alleen zijn overnames geen doel op zich. De omzetgroei zal dit jaar ook bescheidener zijn.”

Veel zorgen voor een financieel directeur dus. Blijft er tijd voor hobby’s?

HORSEELE. “Ik was vroeger een maniakale competitiezwemmer. Ondertussen ben ik een recreatieve sporter en een supporter van de handbalploeg waarin mijn zoon speelt. Mijn echtgenote en ik zijn ook een honderdjarig pand aan het verbouwen. We werden er meteen verliefd op toen we het voor het eerst zagen en de verbouwing van het huis is nu een heuse hobby.”

Sj.S.

“De focus ligt bij Kluwer nu minder op fusies en overnames”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content