WILLY DE NOLF ACHTERNA

Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Willy De Nolf was 37 jaar jong toen hij in 1954 de advocatuur vaarwel zei en Roularta boven de doopvont hield. Vandaag viert Roularta zijn 60ste verjaardag als een multimediagroep met 2200 werknemers, een omzet van 500 miljoen euro en een beurswaarde van 170 miljoen euro. Meer daarover leest u in het interview met Rik De Nolf, de zoon van Willy die het bedrijf verder uitbouwde (blz. 40).

Voor Trends en Trends-Tendances, uitgaves van Roularta, is deze verjaardag een uitgelezen kans om op zoek te gaan naar 60 potentiële Willy De Nolf’s. Zestig Belgen van wie wij denken dat ze de volgende jaren hun stempel zullen drukken op het België van morgen. Het is een eigenzinnige lijst geworden van vooral ondernemende geesten, wat ook hun functie is.

Dieter Penninckx bijvoorbeeld is 39 jaar en richtte tien jaar geleden het modehuis FNG op. Hij biedt nu werk aan 700 mensen en voelt aan dat er nog meer dan vroeger naar ondernemers wordt gekeken om het verschil te maken.

Of neem Johan Thijs, die het zich op zijn 49ste als CEO van KBC Group niet kan veroorloven om een digitale analfabeet te zijn. Hij praat over big data, een begrip dat 60 jaar geleden nog niet eens sciencefiction was, maar over 60 jaar hopeloos verouderd zal zijn.

Manu en Michel Beers zijn broers van respectievelijk 32 en 36. Het muziekfestival Tomorrowland zal hun laatste exploot niet zijn. Maar eerst willen ze rustig de internationale expansie uitbouwen. Ondernemen over de landsgrenzen heen zal de volgende 60 jaar nog onvermijdelijker worden.

Thomas Spitaels, zoon van, is 53 jaar en uitvoerend voorzitter van TPF, een van de grootste Europese engineeringgroepen. Hij ziet als geen ander dat er wereldwijd een enorme behoefte is aan grote infrastructuurprojecten, vooral in de opkomende landen. Het economische zwaartepunt van de economie zal verder wegschuiven van het Westen, maar ook voor ons is dat veel meer een opportuniteit dan een bedreiging.

Anneleen Desmyter is 37 jaar en de jongste CEO van een Belgisch beursgenoteerd bedrijf, de winkelvastgoedbevak QrF. Juist, er staan ook in dit lijstje te weinig vrouwen. “Jonge mensen moeten beseffen dat een vrouw als ondernemer de normaalste zaak van de wereld is, dat kan voor verandering zorgen”, zegt ze daarover.

Samen met de 56 anderen in deze lijst vertrekken ze niet vanuit een luxepositie om dit land de volgende decennia vorm te geven. De economie hapert nog, en de onvoorbereide vergrijzing loert om de hoek. Maar overdreven pessimisme hoeft niet. Optimisme is geen morele plicht, het is een bijna statistische zekerheid. We zijn er de voorbije 60 jaar bijna continu op vooruit- gegaan. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat het de volgende 60 jaar anders en slechter zal gaan. Ook de crisis van 2008-2009 zal finaal verweren tot een accident de parcours, op voorwaarde dat de ondernemers hun ding mogen doen. Een garantie op democratische instellingen en voldoende marktwerking, meer is er eigenlijk niet nodig. Dan zullen er nog veel Willy De Nolf’s opstaan.

DAAN KILLEMAES

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content