William Shakespeare’s Romeo and Juliet

“William Shakespeare’s Romeo and Juliet” is een uitgesproken trendygevoelige, maar puur cinematografische Shakespeare-interpretatie van Baz Luhrmann.

De ettelijke verfilmingen van Shakespeares oeuvre, om maar te zwijgen van de vele vrije interpretaties van zijn werk, maken van de bard uit Stratford-upon-Avon ongetwijfeld de populairste toneelauteur ter wereld. Het universele en volstrekt tijdloze van Shakespeares personages en poëzie, lenen zich voor elke cultuur en elke periode.

William Shakespeare’s Romeo and Juliet” is extravagant in stijl en situeert zich perfect in de hipgevoelige fin de siècle-geest van de jaren negentig. De Australische regisseur en co-scenarist Baz Luhrmann heeft in zijn bewerking van de originele tekst de versvorm bewaard. Terwijl in de meeste versies de klinkende jambische pentameters ondergeschikt worden aan de beeldregie, plaatst Luhrmann het cinematografische op het voorplan en krijgen de schitterende verzen van Shakespeare hier gewoon de functie van uitstekend geschreven dialogen.

Het tragische liefdesverhaal over de twee koningskinderen uit Verona (hier omgedoopt tot Verona Beach), wordt voorgesteld als een Amerikaans aandoend tv-journaal. In een verpletterende en hyperkinetische stijl wordt de setting met zijn dramatis personae geïntroduceerd. Luhrmann gebruikt felle en schreeuwerige kleuren, monteert in extreem-korte shots, filmt vanuit de meest onverwachte hoeken en giet er nog een fikse rap- en rockdreun bovenop, kortom : de MTV-stijl in een notendop.

In “Romeo and Juliet” krijgt de voortdurende mengeling van realisme met het imaginaire een mythisch karakter. De film is tijd- en plaatsloos, maar tegelijk heel herkenbaar voor de hedendaagse toeschouwer op het gebied van decors, klederdracht, tatouages en handelingen. Verona wordt voorgesteld als een industrieel uitgebouwde stad, verdeeld onder de twee rijkste families : de Capulets en de Montagues. De koning uit het zestiende-eeuwse stuk maakt hier plaats voor een politiechef, die per helikopter de bloederige vetes tussen beide families onder controle probeert te houden. De liefde tussen Romeo en Juliet (meeslepend vertolkt door Leonardo DiCaprio en Claire Danes) kan in de hedendaagse context van bende-oorlogen en raciale spanningen worden gezien als een interraciaal huwelijk binnen de vraag naar integratie in de wereldsteden. In zijn evocatie van de chaotische tijdgeest, balanceert Luhrmann voortdurend tussen camp en drama. Op de recente Berlinale werd “Romeo and Juliet” dan ook terecht bekroond met de Alfred Bauer-prijs voor de meest vormvernieuwende film.

Piet Goethals

“Shakespeare’s Romeo and Juliet” komt op 16 april in heel België uit.

Shakespeare’s Romeo and Juliet Meeslepende vertolkingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content