Wilde weldoeners maken winst

Hoe word je rijk? Door te investeren in maatschappelijk engagement. De Belgische rijken ontginnen een nieuwe en winstgevende markt.

SANDRINE VANDENDOOREN EN WOLFGANG RIEPL

I mpact investing. Dat is een nieuwe tendens bij de rijken, merkt Xavier Declève, directeur Wealth Management bij BNP Paribas Fortis Private Banking. Pierre Paul de Schrevel, de gedelegeerd bestuurder van Bank Degroof, benadrukt dat ook rijken graag zin geven aan hun leven. “Ze zijn vaker bereid tot meer risicovolle investeringen, dus met minder kans op rendement, op voorwaarde dat die investeringen een positieve invloed hebben op de samenleving. Het gaat dan om investeringen in gezondheidszorg, scholing en opleidingen, sociale woningen, biologische voeding of hernieuwbare energie.”

Bij de rijke families trekken vooral de jonge generaties aan de kar van het maatschappelijke engagement, vaak nadat ze de wereld rond zijn gereisd. “Mijn generatie wil een positieve bijdrage leveren aan de wereld”, zei Edouard Janssen, de jongste zoon van baron en captain of industry Daniel Janssen, anderhalf jaar geleden aan Trends-Tendances. Hij behoort tot le triangle d’Or (Boël-Janssen-Solvay), een van de allerrijkste Belgische families. Sinds drie jaar steunt hij, samen met zijn broer Nicolas, Ashoka, een internationaal netwerk van zakenmensen dat sociale entrepreneurs ondersteunt. Ook de oudste zoon Charles-Antoine, een jurist van opleiding en bestuurder bij UCB, investeert in ondernemingen die zich engageren voor een betere gezondheidszorg in de landelijke gebieden in Azië. De drie investeerden onlangs samen ook in groene energie met Belgian Eco Energy (BEE).

Maar weldoeners vind je niet alleen onder de jongeren. Zo is er Josse van der Rest, een telg van de familie Emsens, met Etex en Sibelco een van de rijkste families van het land. De 85-jarige liet via de Foundation Van der Rest-Emsens, opgericht door zijn moeder, 1,2 miljoen woningen bouwen voor daklozen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Josse van der Rest heeft de fakkel onlangs doorgegeven aan zijn twee neven Jean-Paul van der Rest (eigenaar van de vastgoedmakelaar Office des Propriétaires) en Henri Thijssen. Zij moeten ervoor zorgen dat ook de volgende generaties het initiatief blijven ondersteunen.

Nog een betaler van sociale woningen, maar dan in eigen land, is Henry Servais. De oprichter van de beleggingsvennootschap Dewaay Servais & Cie (verkocht aan de vermogensbankier Puilaetco) financiert twee projecten rond sociale woningen in het Brussels Gewest. Die worden beheerd door de vzw Habitat & Humanisme.

Ons land is wel meer wilde weldoeners rijk, die via stichtingen liefdadigheid en mecenaat ondersteunen. Maar in tegenstelling tot figuren als Microsoft-voorzitter Bill Gates, blijven ze discreet.

Mix van privébedrijf en liefdadigheid

Een opmerkelijk initiatief komt van de Antwerse redersfamilie Saverys. Marc Saverys is een erfgenaam van Bernard Boel, die in de 19de eeuw de Boelwerven in Temse oprichtte. Saverys vergaarde zijn fortuin via de rederijbedrijven CMB, Exmar en Euronav. Hij controleert die samen met zijn broer Nicolas en zus Virginie. Marc Saverys is de gedelegeerd bestuurder van CMB, zijn broer Nicolas heeft dezelfde functie bij Exmar. Virginie was tot 2006 actief in het familiale imperium en woont sindsdien in Toscane.

Marc Saverys investeerde de voorbije jaren 35 miljoen euro in zijn Stichting Durabilis. Die is ontstaan onder impuls van zijn zoon Sebastiaan. Die trok na zijn studies naar Latijns-Amerika. “Na een bezoek aan landbouwers in Guatemala startte ik met drie vrienden een landbouwcoöperatie op. Het is een combinatie van ontwikkelingshulp en de efficiëntie van een privébedrijf”, verklaart de 32-jarige burgerlijk ingenieur. “Mijn vader had toen al een project rond drinkbaar water in Burkina Faso. Hij vond onze kruising van privé en liefdadigheid interessant, en de twee initiatieven kwamen onder één koepel.” Dat werd de Stichting Durabilis, met als dochter de nv Durabilis, een naamloze vennootschap met sociaal oogmerk.

De onderneming produceert, verpakt en exporteert groenten en fruit naar West-Europa en zorgt voor drinkbaar water in Burkina Faso. Durabilis kende een steile groei de voorbije jaren en ontpopte zich tot een kleine multinational in impact investing. “We zijn niet zomaar investeerders, we managen ook zelf de projecten”, duidt CEO Sebastiaan Saverys. “We ondersteunen nu veertien projecten rond duurzaam entrepreneurship in Guatemala, Burkina Faso, Peru, Senegal, Equator, Mali, Colombia, en Ethiopië.”

Durabilis telt 25 werknemers in België en creëerde 1300 rechtstreekse banen in de derde wereld. “Die banen beïnvloeden indirect de levensomstandigheden van 5000 mensen.” Ook groene energie is belangrijk voor Durabilis. Vanuit Guatemala worden bijvoorbeeld bonen naar West-Europa verscheept. “Het transport via schip is goedkoper, zodat de opbrengst voor de bonentelers verdubbelt. Bovendien is de CO2-uitstoot tien keer kleiner dan bij transport via het vliegtuig.”

10 procent rendement

De geconsolideerde omzet van nv Durabilis stijgt dit jaar naar 33 miljoen euro. Het gros van de ondernemingen waarin werd geïnvesteerd, maakt winst. “30 tot 40 procent van die ondernemingen keert dividenden uit”, stelt Sebas-tiaan Saverys. “Tien jaar geleden startten we met Durabilis voor de liefdadigheid. Vandaag is het een strategische activiteit van de familie. Landbouw en voeding zijn groeimarkten. Het worden sleutelmarkten voor de toekomst.”

De nv Durabilis is een volle dochter van Saverco. Maar de familiale holding heeft nog slechts één aandeel in de Stichting Durabilis. Die wordt gefinancierd via giften, onder meer via de Koning Boudewijn Stichting. Ook andere investeerders worden vandaag gelokt door het succesvolle zakenmodel van Durabilis.

“Eind 2012 stellen we het kapitaal open voor bijkomende private aandeelhouders”, onthult Sebastiaan Saverys. “In een eerste ronde mikken we op 5 tot 15 miljoen euro. We trekken vooral families uit onze kennissenkring aan de mouw. We hopen op een jaarlijks rendement van 6 tot 10 procent”. De NV Durabilis mikt op vrij korte termijn op een verdrievoudiging van de omzet.

“Tien jaar geleden startten we Durabilis voor de liefdadigheid. Nu is het een strategische activiteit van de familie” Sebastiaan Savereys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content