Wijnfeest

Sinds drie jaar organiseert Vinopres een wijnbeurs die zijn deuren ook opent voor het brede publiek van wijnliefhebbers. Dit jaar wordt het Paleis 5 van de Heizel van 7 tot 9 november volledig gewijd aan het edele vocht van Bacchus.

In tegenstelling tot het tweejaarlijkse salon Mondial du Vin, dat uitsluitend voor de professionelen voorbehouden is, richt Megavino zich tot de grote groep van wijnliefhebbers en wijnfreaks die ons land rijk is. De twee vorige edities waren een succes en kenners kijken met veel ongeduld uit naar de derde editie. Eén van de grote voordelen voor het publiek is dat de consument rechtstreeks contact heeft met de wijnproducent. Hij kan er vrijblijvend verschillende wijnen van die producenten proeven en erover debatteren, zonder langs een handelaar te moeten. In de meeste gevallen kan men er zelfs rechtstreeks wijnen aankopen.

In totaal wachten zowat 200 stands de wijnliefhebbers op, onmogelijk dus om alle exposanten een bezoekje te brengen… tenzij men er meerdere dagen voor uittrekt. Zowat 25 wijnlanden zullen er aanwezig zijn. Naast de wijnen worden tevens allerlei accessoires, die allemaal met wijn te maken hebben, gepresenteerd. Eindelijk kan men dat juiste wijnglas ontdekken of die karaf, waar men reeds jaren naar op zoek is, aankopen. Wijnkasten, kurkentrekkers, koelemmers, wijnboeken, noem maar op: alles wat rechtstreeks of onrechtstreeks met wijn te maken heeft, wordt er geshowd.

Ook de gastronomie

wordt niet vergeten en men kan er aan bepaalde standen de gastronomische mogelijkheden van de geproefde wijnen letterlijk uittesten. In de rand van dit mega-wijngebeuren organiseren diverse nationale instanties manifestaties, waaraan elke bezoeker kan deelnemen. Zo worden er verschillende geleide proeverijen georganiseerd door Sopexa, voor de Franse wijnen, en ICE, de Italiaanse kamer voor buitenlandse handel, voor de Italiaanse wijnen. Het grootste evenement staat dit jaar evenwel in teken van de Californische wijnen. Een stand van niet minder dan 100 m² wordt aan de wijnen van Californië voorbehouden. Het Wine Institute of California, dat de belangen van 450 wijnbedrijven behartigt, komt met een opvallende delegatie een grote verscheidenheid van hun wijnen voorstellen. The Beach Boys en Pamela Anderson zullen er zowaar een handje toesteken.

Tijdens een bijzonder evenement wordt zelfs een wedstrijd georganiseerd waar Belgische en Nederlandse wijnen blind geproefd worden door een professionele jury. Gelijktijdig krijgen ook amateurs de mogelijkheid om hun stem uit te brengen. Verder zijn er nog evenementen gewijd aan de wijnen van het Spaanse Castilla y Leon, de zoete wijnen van de Loire, de wijnen van de Roussillon en de excellente wijnen van het Duitse Rheinpfalz.

Het salon krijgt ook een ruime mediabelangstelling. Radio 1 met De Zuidkant en de Franstalige RTBF radio en televisie brengen verschillende bijdragen in de eter. Megavino is een niet te missen must voor elke wijnliefhebber die de horizon van zijn wijnkennis internationaal wil verruimen.

Info: Vinopres – (067) 21.51.55. (Thomas Costenoble). Toegang: 350 fr. De eerste 20 lezers die een kaartje opsturen met de vermelding “Trends Style” krijgen een gratis toegangskaart toegestuurd. Adres: Vinopres – Rue Buisson aux Loups 7 – BP 129 – 1400 Nivelles.

HARRY DE SCHEPPER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content